Vége a vegyületeknek, kábulatra jön a szigor

Szemelyácz János pécsi addiktológust kérdeztük a nemsokára a kormány elé kerülő új drogstratégiáról és a dizájner drogok elleni küzdelemről. Az új szabályok elfogadása esetén az egyszerű felhasználók is börtönbüntetést kaphatnak.

hirdetés

Nagymértékben megváltozhatnak a kábítószerezési szokások Magyarországon, miután áprilisban hatályba lépett az úgynevezett dizájner drogok visszaszorítását célzó rendelet. Ez konkrét szerek mellett az alapvegyületeket felsoroló úgynevezett C listát is tartalmazza; ezzel visszaszorulhat a tiltólistákon eddig nem szereplő kábítószerek internetes úton történő terjesztése.

Ezzel egy időben a nemzeti drogstratégia is a kormány, majd a parlament igenjére vár. E szerint a jövőben jelentősen szigorodik a felhasználókkal szembeni eljárás: már terjesztőnek számít, így börtönbüntetéssel sújtható, aki füves cigarettával kínálja barátját, ismerősét. Ezzel Európa legszigorúbb szabályozása születhet meg. A kormány célja egyértelmű: egy átlagos hétvégén mintegy 350 ezer ember használ valamilyen pszichoaktív szert, és évente körülbelül ötszázan kerülnek kórházba szerhasználat következtében. Ennek a folyamatnak mindenképpen gátat akarnak szabni.

Szemelyácz János pécsi addiktológus szerint a büntetőpolitika önmagában nem vezet megoldásra, és nem is csökkenti a kábítószer-fogyasztók számát. Mint mondta, terjesztői, kereskedelmi oldalon lenne inkább szükség a kriminalizálásra; vélekedése szerint az elterelésnek lenne hozadéka, nem pedig a börtönbüntetésnek.

Beszámolt róla: a pécsi ambulanciára jogász-, közgazdász és bölcsészhallgatók is járnak. Mint szavaiból kiderült, ha egyiküket-másikukat börtönbe zárják, csak mert csekély mennyiségű droggal kínálták társukat, az állam többszörösen fizet rá az intézkedésre. Egyrészt a várható jövedelmük adóbevételeitől búcsúzhat el, fizetheti a bebörtönzésük költségeit, lemond a gyógyíttatásukról, kezelésükről, ráadásul olyan közegbe helyezi át őket, amely későbbi bűnözői magatartásukat is megalapozhatja.

Szemelyácz János a drogokat szabályozó rendelettel kapcsolatos döntést jónak tartja, mert szerinte alkalmas lehet a kereskedelem akadályozására, azaz a dílert és nem a fogyasztót bünteti. Hozzátette ugyanakkor: a vegyületcsoportok elemzésére egy év áll rendelkezésre, azaz bizonyos szerek egy esztendő múlva lekerülhetnek a listáról, ha azok elemzése nem bizonyítja be káros hatásukat.

A listán szereplő vegyületek nagy száma miatt az addiktológus szerint kizárt, hogy egy év alatt minden vegyület kockázatelemzésével elkészüljön az arra kijelölt Országos Addiktológiai Centrum. Ilyetén módon szerinte csak átmenetileg old meg problémákat az új jogszabály.