Karikó Katalin szerint így félrevezető a kormány vakcinatáblázata

A közelmúltban Széchenyi-díjjal kitüntetett biológus, biokémikus, a Pfizerrel közös vakcinát kifejlesztő BioNTech alelnöke is megszólalt a magyar kormány által közzé tett vakcinatáblázat és oltási statisztika kapcsán. 

hirdetés
Uránia Mozi

Megírtuk, hogy a kormány nyilvánosságra hozott egy statisztikát, amely szerint az orosz Szputnyik-V a leghatásosabb vakcina, és a Sinopharm is jobb, mint a Pfizer.

Ferenci Tamás biostatisztikus, az Óbudai Egyetem docense a Telexnek a következőket mondta a magyar kormány által nyilvánosságra hozott vakcinastatisztikáról:

„EZ A TÁBLÁZAT EGY SZÉGYEN, ÉS ŐSZINTÉN REMÉLEM, HOGY CSAK ÉS KIZÁRÓLAG POLITIKUSOK VETTEK RÉSZT AZ ÖSSZEÁLLÍTÁSÁBAN, ÉS NEM ITT TART A MAGYAR GYÓGYSZERÜGY, NEM ITT TART A HIVATALOS SZERVEK TUDOMÁNYOS FELKÉSZÜLTSÉGE, MERT EZ ILYEN FORMÁBAN EGY SZEGÉNYSÉGI BIZONYÍTVÁNY.”

Valami hasonlót fogalmazott meg némileg finomabban Karikó Katalin is. A Népszava szúrta ki a kutató Facebook-posztját, aki szerint „Még kutatónak sem kell lenni ahhoz, hogy valaki realizálja: kizárólag megfelelő kontrollal lehet csak összehasonlítani valamit.”

Úgy véli, „a betegségek mellett a beoltottak és elhunytak korát is fel kell tüntetni, különben ez teljesen félrevezető információ”.

Sorra érkeznek a szakmai kritikák a kormány vakcinatáblázatáról. Többen is megjegyezték, hogy a Pfizerrel a legidősebbeket és a krónikus betegek nagy részét oltották, míg más vakcinákat ezeknél a csoporttoknál nem használtak, de ezt a táblázat és a kormányzati kommunikáció (például Gulyás Gergely nyilatkozata ugyanebben a témában) nem veszi figyelembe.

Hirdetés