Kártérítés a gyomirtás miatt

Kártérítést kapnak azok, akiknek a Baranya megyei Bár község határában történt vegyszeres gyomirtás következtében károk keletkeztek a szőlőikben és veteményes kertjeikben.

hirdetés

Dr. Hargitai János kormánymegbízott közleményében leírta: április 24-én a dunaszekcsői székhelyű „Dunagyöngye2000” Mezőgazdasági Részvénytársaság gyomirtószeres permetezést végzett Bár község határában, a település feletti tetőn lévő, közel 127 hektár területű napraforgótáblán.

A gyomirtás következtében károk keletkeztek a környező szőlőkben és veteményes kertekben, olyan hír is elterjedt, hogy a zöldségfélék fogyasztása egészségügyi kockázattal jár.

A kormánybiztos azonnali és soron kívüli vizsgálatot rendelt el az ügyben. Ezt követően a Baranya Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága megállapította, hogy a gyomirtást szakemberek végezték, a tevékenység megkezdésekor a területen teljes szélcsend uralkodott. A védekezés közben azonban a feltámadó szél a permetlevet az érintett területről a község felé sodorta, és a település jelentős részén a növényi kultúrában látványos tüneteket okozott.

Hargitai János közleményében leírta, hogy a fogyasztásra alkalmatlan zöldségek és gyümölcsök miatt keletkezett károkat a mezőgazdasági részvénytársaság kárszakértő bevonásával, kárbecslés alapján megtéríti. Bárban a pontos károk felmérése bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatalban jelenleg is folyik.

A kormánybiztos közölte, hogy a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv tömeges rosszullétet és megbetegedést nem észlelt. Bár község háziorvosa a vizsgálat során kijelentette, hogy hányásos-hasmenéses tünetekkel a permetezés után eltelt időszakban egy beteg fordult hozzá, de a betegséget nem a vegyszeres gyomirtás okozta.

A közleményben az áll, hogy Baranya megye területén a kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága jelenleg öt helyen folytat hasonló okokból hatósági eljárást, Báron kívül Pécs környékén a Postavölgyben és Nagyárpádon, valamint Siklóson és Zsibóton. A vizsgálatok lefolytatása után növényvédelmi bírság kiszabására sor kerül.