Kegytárgyakat lopott a pécsi férfi

A Pécsi Egyházmegye sérelmére elkövetett lopáson kívül egy januári betöréses lopás, valamint lőfegyverrel visszaélés ügyében is gyanúsítottként hallgatták ki az Ausztriában elfogott 26 éves pécsi férfit.

hirdetés

A rendőrség ügyeletére 2014. január 24-én 10 óra 35 perckor érkezett bejelentés, mely szerint a Pécsi Bazilika egyik kápolnájából kegytárgyakat tulajdonítottak el. A széleskörű nyomozati munka eredményeként a rendőrök néhány napon belül azonosították a feltételezett elkövetőt, akit a sikeres nemzetközi bűnügyi együttműködésnek köszönhetően az osztrák rendőrök egy grazi lakásban elfogtak, majd a kiadatási eljárás lefolytatása után 2014. április 15-én a magyar nyomozóknak átadtak. Az eltulajdonított kegytárgyakat – kettő kivételével – a rendőrség Pécsett és Grazban lefoglalta. A 26 éves férfi előzetes letartóztatását a Pécsi Járásbíróság 2014. április 18-án elrendelte, vele szemben jelentős értékre elkövetett lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság folytatta a büntetőeljárást.

A nyomozás során beszerzett adatok alapján a pécsi lakhellyel rendelkező férfi számlájára írható az is, hogy társával 2014. január közepén Pécsett a Megyeri úti vásártér egyik pavilonjába betörtek, majd onnan porcelán tárgyakat, valamint műszaki cikkeket tulajdonítottak el. Az ügyben megtartott házkutatások alkalmával nagy mennyiségű, mindkét bűncselekményből származó tárgyakat – köztük a hozzá tartozó lőszerekkel együtt egy, a szakvélemény szerint lőfegyvernek minősülő flóbert pisztolyt is – lefoglaltak a rendőrök, melynek tartására a 26 éves férfi engedéllyel nem rendelkezett.

Az elvégzett nyomozási cselekmények során begyűjtött adatok alapján nyomozó hatóság a férfi ellen kétrendbeli lopás bűntett, valamint lőfegyverrel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást a napokban befejezte és a keletkezett iratokat az illetékes ügyészségnek vádemelési javaslattal megküldte.