Két hétig éltek a halott szomszéd mellett

Iszonyatos bűzben éltek napokig egy kertvárosi társasház lakói, ugyanis a kilencedik emeleten elhunyt egy idős férfi, akinek halálára csak két hét elteltével figyeltek fel szomszédai. A holttestet elszállították, a lakás azonban napokig érintetlenül állt, egy fiatalasszony a fertőzésveszélytől tartva több hivatalt is megkeresett.

hirdetés

Az elhunyt férfi gyermekei külföldön élnek, szomszédai pedig úgy tudták, az idős ember minden nyáron elutazik pár napra, egyikük azonban az iszonyú szag miatt gyanút fogott. A férfi holttestét hétfőn vitték el, azonban a lakás takarításáról, fertőtlenítéséről napokig senki sem gondoskodott.

Az egyik szomszéd a Pécs TV-nek azt mondta a bűz olyannyira elviselhetetlen volt, hogy füstölő használata nélkül nem lehetett kibírni otthonában. Olyan lakó is volt, aki több napig rosszullétre panaszkodott.

A takarítást végül pénteken az ÁNTSZ végezte el, annak ellenére, hogy jogszabály nem kötelezi erre. A tisztiorvosi szolgálatnál a televízió érdeklődésére elmondták, ilyen esetekben akkor van feladatuk, ha az illető fertőző betegségben hunyt el. Ekkor természetesen ők gondoskodnak a megfelelő fertőtlenítésről.

Mint hozzátették, hasonló tragikus eseteknél a tulajdonosra hárulnak a feladatok, de az ÁNTSZ segítséget tud nyújtani abban is, hogy olyan szakembereket közvetítenek, akik térítés ellenében elvégzik a fertőtlenítést.