Készülnek a húsvétra

Bélyegvásárral és a hagyományos Országos Ifjúsági Tojásfestő Versennyel március 24-én veszi kezdetét a Míves Tojás Múzeum húsvéti programsorozata a baranyai Zengővárkonyban.

hirdetés

Nienhaus Rózsa, az intézmény vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a filatéliai vásárra és bélyegzésre aznap kerül sor, amikor a Magyar Posta Zrt. a község kultúrházában bemutatja a múzeumban őrzött tojások motívumainak felhasználásával készített idei húsvéti bélyegeit.

Szintén virágvasárnap ismerheti meg a nagyközönség a jövő tojásfestő reménységeinek munkáit, amelyek közül a legnagyobb művészi értékkel bírók bekerülnek a múzeum gyűjteményébe. Azok sem fognak unatkozni, akik nem ülnek a versenyasztalhoz, ők tojásírással, játékos fejtörőkkel, valamint locsolóversek olvasásával, tanulásával tölthetik az időt – tette hozzá a múzeumvezető.

Nienhaus Rózsa kitért arra, hogy az intézmény a Hímestojás szeretteinknek elnevezésű programmal szeretne segítséget nyújtani az ezernyi húsvéti tennivaló közül az egyik legfontosabban, a hímes tojások festésében. A nagyhéten, hétfőtől péntekig, 10 és 18 óra között bárki gyakorlott tojásírók közreműködésével maga díszítheti az ajándékba szánt tojásait. Ha ez mégsem sikerülne, válogathat a múzeum készletéből. A közönségnek hétfőn, kedden és szerdán különleges élményben, tojáspatkoló bemutatóban is része lehet.

Az intézmény vezetőjének tájékoztatása szerint a településen húsvét hétfőn népviseletbe öltözve mennek a délelőtti misére a Zengővárkonyi Népiegyüttes tagjai, akik 15 órától Húsvéti locsoló című műsorukkal köszöntik a múzeumba érkezőket. Utánuk az együttes gyermektagozata, a helyi óvodások, iskolások lépnek színpadra, ők locsolóversekkel, néptáncbemutatóval kedveskednek a látogatóknak.

A Míves Tojás Múzeum egyedülálló gyűjteményét 2000-ben, a zengővárkonyi tájház pajtájában nyitották meg az érdeklődők előtt, s mára több mint 20 országból mintegy 2000 kiállított és további 2500, raktárban őrzött darabbal büszkélkedhetnek. Az intézmény, amely minden nagyhéten hosszabbított nyitvatartási idővel várja a látogatókat, rendkívül népszerű, évente tízezrek keresik fel.

hirdetés

Hirdetés