Kétharmados többség a Fidesznek

Kétharmados parlamenti többséget szerzett a Fidesz-KDNP az április 6-i országgyűlési képviselő-választáson a szavazatok 99,99 százalékos feldolgozottsága alapján. A Nemzeti Választási Iroda mára virradó éjjel közölt adatai szerint a Fidesz-KDNP-nek 133, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP-nek 38, a Jobbiknak 23, az LMP-nek pedig 5 mandátuma lesz az új parlamentben – tette közzé az MTI.

hirdetés

A szavazatok 99,99 százalékának feldolgozása alapján – az átjelentkezők és a külképviseleteken szavazók miatt ugyanis csak szombaton tudták befejezni a szavazatok összeszámlálását az egyéni körzetekben – a Fidesz-KDNP országos listájára 2.264.730 , az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP-ére 1.290.804, a Jobbikéra 1.020.476 szavazat, az LMP-ére pedig 269.413-an szavaztak.

A többi 14 országos listát állító párt nem érte el az ötszázalékos küszöböt, így nem jutott be az Országgyűlésbe.

A múlt vasárnap tartott választás után a szavazatoknak csak majdnem 99 százalékát összesítették a szavazatszámláló bizottságok. Minden választókerületben egy szavazókörben nem bontották föl az urnákat, hanem azokat elzárták. Szombaton ezekbe az urnákba keverték bele a külképviseleteken és az átjelentkezéssel szavazók voksait, és együtt számlálták össze a szavazatokat, majd megállapították a nem jogerős végeredményt a választókerületekben.

Az utolsóként Borsod-Abaúj-Zemplén megye 4-es számú választókerületében fejezték be a szavazatok számlálását, az adatokat nem sokkal negyed 12 után hozta nyilvánosságra az NVI. A múlt vasárnapi részeredményekhez képest egyetlen egyéni választókerületben sem változott meg a szombati újraszámlálás után a választás eredménye, és az országos listás mandátumkiosztás sem változott.

A nemzetiségi listáknál a 99,99 százalékos feldolgozottság alapján a kedvezményes mandátumhoz szükséges 22.058 szavazatot egyetlen nemzetiség sem szerezte meg, a legtöbben a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának listájára szavaztak, 11.415-en. Az országos listát állított 13 nemzetiség ugyanakkor szószólót küldhet a parlamentbe.

Azt követően, hogy az szavazatszámláló bizottság megállapította a szavazókörben a szavazás eredményét, a szavazatok újraszámlálására csak jogorvoslati eljárás keretében van lehetőség, és arra kizárólag a jogorvoslatot elbíráló szerv jogosult.

A Nemzeti Választási Bizottságnak az országos listás szavazás eredményéről kiállított szavazóköri jegyzőkönyvek, a levélben szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv, valamint a választás egyéni választókerületi eredményéről kiállított jegyzőkönyvek alapján, legkésőbb a szavazást követő tizenkilencedik napon kell megállapítania a választás országos listás eredményét.

Az április 6-i szavazáson a választópolgárok két külön szavazólapon adhatták le voksukat: egyrészt voksolhattak arra, kit szeretnének az országgyűlési egyéni választókerületükben (ebből 106 van) képviselőnek, másrészt egy másik íven arról dönthettek, hogy az országos listáról melyik pártot vagy nemzetiséget támogatják. A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok csak pártlistákra szavazhattak.

Az országos listán kiadható 93 mandátumot a pártlistás szavazatok és az egyéni kerületekben nem hasznosult, úgynevezett töredékszavazatok alapján osztották ki. Az új Országgyűlés május 6-ig megalakul, az alaptörvény értelmében ugyanis az alakuló ülést a köztársasági elnök hívja össze a választást követő 30 napon belüli időpontra.

 • Látogató

  Nagyon sok helyen csak néhány szavazat döntött.
  Bizony, el kellett volna menni szavazni.
  De most már nem szeretném hallani az “elmútnyócévet”! Az már nagyon-nagyon régen volt! 🙂

 • Pécsi Lakos

  Igazából 4év múlva megnézem hány ember marad itt. 100.000 alá a lakosságot Pécsett! HAJRÁ FIDESZ! Bohócok…

 • moderátor

  Azokat csípem akik magyarázzák a bizonyítványt.
  Igaz h. nyert a Fityisz, de igazából mégis vesztett, mert nem úgy nyert, stb 🙂
  Igaza van Pelikánnak, el kellett volna menni szavazni, vagy rábírni h. menjenek el szavazni legalább azok akik a leváltást akarják. DE nem mentek el !!!
  Így újabb 4 évig lehet orbánozni, mutyizni, abszurdisztánozni, bohócforradalmat folytatni. 2018-ban pedig újra árnyékra vetődni. 🙂

 • Pelikán

  Tetszettek volna elmenni szavazni azok, akik váltást akartak. Nem mentek el vagy nem voltak annyian, akik akarták. Demokratikus úton győzött a Fidesz, mert rá szavaztak messze a legtöbben.

  Ennyi

 • Köszönöm

  annak a 2 264 730 szavazónak, hogy szívhatok még 4 évig. A 38 új adó mellé még lesz idejük újabb 38-at kitalálni.

  Éljen a Fidesz, éljen a rezsicsökkentés!

 • Realista emigráns

  Az újabb 2/3-al Magyarországnak végképp annyi. A kleptokrata ámokfutás folytatódk, az ország zuhan tovább a putyini maffiaállam felé. Aki jólétben és demokráciában akar élni, megpattan, amíg lehet.

 • boldog pécsi

  Köszönjük! Nem a FIDESZ nyert, hanem Magyarország.
  Azt kérjük Hoppál, Csizi uraktól, hogy dolgozzanak a városért teljes szívükkel-lelkükkel!

 • Krisz

  Kedves Szőcs, tényleg az a legnagyobb baj ma Magyarországon, hogy az utcán és a buszmegállókban dohányoznak???? Vegyél fel egy oxigénmaszkot, és nem lesz bajod a sztresz-oldó bagósokkal! Az egész tiltás egy baromság… ott cigizik az ember, ahol akar.
  Én nem dohányzom, és nem zavar, ha a környezetemben füstölnek…

 • re re Pécsi

  Második bekezdés: Fidesz: 2.264 730 szavazó
  Ellenzék: 2 580 693 szavazó összesen

 • Re: Pécsi

  Te akkora baromságokat írsz, hogy komolyan elgondolkodtam, csak viccelsz! Ugye?

 • Szőcs

  Remélem segitenek a dohányboltokon és duplájára emelik a bagó árát. Még mindig sokan bagóznak az utcán buszmegállókban hiába a tiltás.

 • Orwell

  “A HÁBORÚ: BÉKE, A SZABADSÁG: SZOLGASÁG, A TUDATLANSÁG: ERŐ” (1984)

 • Pécsi

  Hogy a fenében van az, hogy az ellenzék több szavaztot kapott, mégis a fidesz nyert kétharmaddal? Jól ki van ez találva és Orbán beszél demokráciáról.