Kétszer annyi Budán a panel, mint Pécsen

Van ahol fizetnek, és van ahol nem

Áprilisban 12 ezer használt lakás kelt el Magyarországon, az év első négy hónapjában 44 ezer lakás cserélt gazdát, ez 57 százalékkal több az egy évvel korábbinál – közölte a Duna House ingatlan franchise hálózat az MTI-vel hétfőn.

hirdetés

A panellakások átlagos négyzetméterára jelenleg vidéken 145 ezer, Pesten 228 ezer, míg Budán 296 ezer forint. A téglából épült lakások Kelet-Magyarországon 158 ezer, míg a nyugati országrészben 181 ezer forintos fajlagos áron kelnek el. A főváros pesti oldalán 260 ezer, míg a budain 357 ezer, a belvárosban pedig 400 ezer forint a négyzetméterár.

A fővárosi vásárlók egyharmada befektetési céllal vesz lakást, mégpedig 20,5 millió forintos átlagáron. Ezzel szemben a vevők 29 százalékát adó első lakásukat vásárlók csak 13 millió forintot tudtak adni új otthonukért.

Vidéken a vevők közel fele 40 és 60 négyzetméter közötti lakást vásárolt, további 20 százalékuk ennél nagyobb, 60 és 80 négyzetméter közötti lakásba költözött. Budán az első kategóriába a vevők egyharmada, míg a másodikba 28 százalékuk esett. Pesten is hasonló a kereslet, de fokozatosan a drágább lakások felé tolódik a piac – fejeződik be a Duna House közleménye.