Kiállítással tiszteleg alapítói előtt a budapesti Vasarely Múzeum

Időszaki tárlattal tiszteleg alapítói előtt a Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeuma; a Victor Vasarely, Denise René és a geometrikus absztrakt művészet kalandja Magyarországon címet viselő tárlat péntektől látogatható az óbudai kiállítóhelyen.

hirdetés

A Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeuma a magyar művészeti élet régi adósságát kívánja pótolni fennállásának huszonötödik évfordulóján: az alapító Victor Vasarely és a ma is aktív művészeti szervező, kurátor Denise René tiszteletére rendez kiállítást a pécsi Janus Pannonius Múzeum és a budapesti Francia Intézet együttműködésével – tájékoztatták az MTI-t a szervezők.

Mint hangsúlyozták, a Vasarely Múzeum szándéka, hogy önálló kiállításon mutassa be Victor Vasarely és Denise René a Szépművészeti Múzeumnak és a pécsi Janus Pannonius Múzeum Vasarely Múzeumának tett adományait. A tárlat látogatói többek között Hans Arp, Josef Albers, Le Corbusier, Arne Jacobsen, Francois Morellet, Michel Seuphor, Jesús Rafael Soto és Luis Tomasello műveivel találkozhatnak szeptember 16-ig.

A nemzetközi kinetikus és op art irányzat egyik legnevesebb alkotójaként számon tartott Victor Vasarely és Denise René, a párizsi Denise René Galéria két alapítója és kurátora, a magyar geometrikus absztrakció folyamatosságát bemutató párizsi tárlatokkal a francia-magyar kulturális kapcsolatokat ápoló diplomataként tevékenykedtek.

Vasarely 1969-től több ízben adományozott műveket a Szépművészeti Múzeumnak; első donációival a nemzetközi geometrikus absztrakt művészet II. világháború utáni elevenségét kívánta szemléltetni a hidegháborús vasfüggönyön túli, a szocialista realizmus kizárólagosságához ragaszkodó Magyarországon.

A budapesti Vasarely Múzeum a tárlat csütörtök esti megnyitóján mutatja be Catherine Millet magyar nyelven mostanáig meg nem jelent, Beszélgetések Denise Renével című könyvét, mely Imre Györgyi kurátor elképzelése szerint egyúttal a kiállítás anyagát tartalmazó katalógus lesz. A reprezentatív album a múzeumi bolthálózatban, valamint a Libri könyvesboltjaiban is megvásárolható.