Kínaiul tanulhatnak a pécsi általános iskolások

Új lehetőséggel bővül az idegen nyelvi oktatás a Mecsekaljai Általános Iskola Székhelyintézményében, a korábbi Bánki Donát Utcai Általános Iskolában a 2014/2015-ös tanévtől. A meglévő angol és a német nyelv mellett a kínai nyelvet is választhatják idegen nyelvnek a következő tanévtől az itt tanuló diákok.

hirdetés

A felmenő rendszerben bevezetett kínai nyelvoktatás egyedülállónak számít Magyarországon, mivel általános iskolában – a pécsi pedagógusok által kidolgozott formában – máshol nem működik.

Az elkészült tervek szerint a leendő elsős kisdiákok 1-3. évfolyamon heti egy órában ismerkedhetnek a kínai nyelvvel, amely a későbbi évfolyamokon magasabb óraszámban is választható lesz. Az alsó tagozaton a szóbeliségre került a hangsúly, az írásbeliséget csak az 5. évfolyamtól vezetjük be.

A kínai kultúrával nemcsak a tanórai keretek között találkozhatnak a gyermekek, hanem a szakköri foglalkozások kínálatában is megjelenik.

Mindezek lehetővé teszik, hogy a fiatalok a 8. évfolyamra olyan megalapozott kínai nyelvtudásra tegyenek szert, amely a középiskolában előnyt jelenthet a számukra a felvételi eljárásban és akár a kínai tanulmányok folytatására is lehetőségük nyílik a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban.

Az ELTE Konfuciusz Intézete támogatja a Bánki Donát Utcai Általános Iskola kezdeményezését és az iskola munkáját kínai anyanyelvű tanár biztosításával kívánja segíteni.