Kiskorúakat veszélyeztet

A gyerekek imádni fogják a hétvégét

Az MSZP szerint kiskorúakat veszélyeztet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, amikor “csalinak használ” 18 éven aluliakat a dohányboltok ellenőrzésekor. A szocialisták ombudsmani vizsgálatot kezdeményeznek.

hirdetés

Erről Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettese, a parlament fogyasztóvédelmi bizottságának elnöke beszélt pénteken sajtótájékoztatón.

Azt mondta, elfogadhatatlan, erkölcstelen és jogsértő, hogy a hatóság munkatársai kiskorúakat küldenek be a trafikokba, s így ellenőrzik, hogy kiszolgálják-e őket. “Mi jöhet még? A gyermekprostitúciót úgy akarják vizsgálni, hogy beküldik a placcra a gyermeket, és megnézik, hogy elviszik-e?” – tette fel a kérdést.

A fiatalkorúak csaliként használása helyett elég lenne azt megnézni, hogy jön-e ki 18 éven aluli cigarettával egy dohányboltból – mondta. Ez esetben a fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai rendőr jelenlétében kérhetnék, hogy a feltehetően fiatalkorú vásárlók igazolják magukat, majd megindíthatnák az eljárást a törvénysértő dohánybolt ellen.

Az MSZP-s politikus közölte, választ vár a fogyasztóvédelmi hatóságtól arra, ki döntött az említett ellenőrzési módszer alkalmazásáról, hogyan választották ki a fiatalkorúakat, kértek-e szülői beegyezést, és ha igen, hogyan szerezték be, illetve hogy jelen volt-e az ellenőrzéskor a fiatalok törvényes képviselője.

Szintén kérdésként fogalmazta meg, hogy miként döntöttek-e az ellenőrzött trafikok köréről, és hogy volt-e köztük “nyilvánvalóan kormánypárti” kötődésű.

Simon Gábor elmondta, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság vezetőjéhez és a hatóságot felügyelő Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordul tájékoztatásért, illetve a felelősség megállapításáért. Szabó Mátétól, az alapvető jogok biztosától vizsgálat lefolytatását és állásfoglalást kér. Emellett – jelezte – a parlament fogyasztóvédelmi bizottsága is napirendjére veszi az ügyet.

MEGOSZTÁS
Előző cikkA magyar földet védik
Következő cikkBaleset a hatoson
 • Tyutyi

  Az MSZPnek ez a közleménye a legostobább ostobaság, amit valaha olvastam!

 • kíváncsi

  vagyok, hogy ilyenkor hol van hozzáértő ügyvéd, aki be tudná bizonyítani, hogy NAV ilyen jellegű eljárása törvénysértő. Pontosabban a NAV semmilyen törvényi felhatalmazással nem rendelkezik az ilyen módszerek alkalmazására.

 • Theodora

  Nekem tetszik az a szemlélet, hogy aki dolgozik, az eleve lop, csal, hazudik. Mindenki rossz, a jóságos kormány meg majd megvált bennünket – magunktól is. Remélem a párt minden területen lecsap a dolgozó, vállalkozó emberekre, ahogy anno Rákosiék. A magántulajdon amúgy is csak egy kapitalista, izé, komcsi trükk, mi pedig már 3 éve a Nemzeti Együttmekegés Rencerét építjük, amiben nincs szükség vállalkozói szabadságra és szaktudásra. Majd a vezér kijelöli, mire lesznek jók a bukott trafikisták, biztos van valahol egy Fidesz-iroda vagy baráti cég, ahol épp narancshámozót keresnek. Az országot meg végre ellephetik az álbűncselekményekkel gyakorlottan konspiráló gyerek-revizorok, a gyerek-rendőrök, gyerek-politikusok…

 • azta

  Na ez az eset, amikor a fagyi visszanyal!

 • Hotter

  Hogy lehet másképp ellenőrizni?