Kiürült Calais “dzsungele”

Elszállították az észak-franciaországi Calais-ból azt az 1616 kísérő nélküli kiskorút, akik a migránsok illegális táborának, az úgynevezett Dzsungelnek a múlt heti felszámolása után hátramaradtak – írja az Origo.

hirdetés

A gyerekeket a “Dzsungel” kiürítése után ideiglenesen egy konténertáborban szállásolták el Calais-ban. Szerdai elszállításukat követően vidéki francia városok befogadóközpontjaiban helyezik el őket addig, amíg lebonyolítják a Nagy-Britanniába jutásukhoz szükséges eljárást.

Szerda délelőtt mintegy harminc autóbusz várakozott a fűtött konténerből álló átmeneti központ előtt, hogy a fiatalokat mintegy hatvan francia vidéki város befogadóközpontjaiba szállítsa át. Az utolsó, 38. busz valamivel 4 óra előtt hagyta el Calais-t, ahol a hatóságok szerint 1616 gyereket láttak el az elmúlt héten.

Eztán országszerte mintegy hatvan város befogadóközpontjaiban várják ki, hogy engedélyt kapnak-e a beutazásra a brit hatóságoktól, mivel a többségük oda igyekszik, és legális módon akar érkezni.

A prefektúra kedden értesítette kilencnyelvű közleményében a fiatalokat arról, hogy el kell hagyniuk a calais-i átmeneti befogadóhelyet. A bejelentés nyomán több mint száz eritreai és afgán fiatal között verekedés tört ki, ezért megerősítették a rendőri jelenlétet a környéken. A tömegverekedésben négyen könnyebben megsebesültek.

A kamaszok többsége a “Dzsungel” korábbi lakóihoz hasonlóan Nagy-Britanniába szeretne továbbutazni. A brit hatóságok még ellenőrzik, hogy kinek vannak ténylegesen hozzátartozói a szigetországban, akik fogadhatnák őket, illetve rajtuk kívül hány további, kísérő nélküli kiskorút tud átvenni Nagy-Britannia. A brit illetékesek a francia befogadóközpontokban folytatják a megfelelő ellenőrzések lebonyolítását a fiatalok áthelyezését illetően.

A “Dzsungel” felszámolása óta – francia közlések szerint – a családegyesítésre vonatkozó nemzetközi egyezményeknek megfelelően mintegy háromszáz kiskorú távozhatott Nagy-Britanniában élő rokonaihoz. Elhelyezésük diplomáciai feszültséget okozott a két ország között, miután a migránstábor felszámolásakor London felszólította a francia kormányt, hogy gondoskodjon a fiatalok biztonságos elhelyezéséről. Párizs viszont azt kérte a brit kormánytól, hogy legalább a kiskorúak elhelyezésében “vegye ki a részét” a migránsválság megoldásából. A francia hatóságok az elmúlt héten mintegy 6 ezer migránst szállítottak el a Calais melletti táborból, amelynek teljes felszámolása hétfőn befejeződött.