KKV: új lehetőségek

Az Új Széchenyi Terv égisze alatt működő Széchenyi Tőkebefektetési Alap számára újabb, a magyar KKV szektorban mutatkozó tőkeigény kielégítését célzó befektetési konstrukciók bevezetését engedélyezte az Európai Bizottság.

hirdetés

„Az európai forrásból működő kockázati tőkebefektetési programok Magyarországon indultak el elsőként az Unióban így sikereinket és tapasztalatainkat már több ország beépíthette gyakorlatába. Az SZTA hazai kezdeményezésével egy újabb lehetőséget kapunk arra, hogy a tagállamok közül egyedüliként vezessünk be és működtessünk egy mintaértékű megoldást. A régió számára fontos, hogy 2015 végéig közel 2 milliárd forint áll rendelkezésre a tőkehiányos, ám piacképes és fejlődni akaró vállalkozások számára”- mutatott rá Dr. Sitányi László, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség vezetője.

Az SZTA az Európai Bizottságtól kapott felhatalmazás alapján három új tőkebefektetési konstrukciót hirdet meg, amelyek 750 ezer eurós tőkebevonást tesznek lehetővé. A visszatérítendő tőkeforráshoz azok a már legalább két éve működő, legfeljebb kétmilliárd forintos árbevételű magyar kis- és középvállalatok juthatnak hozzá, amelyek növekedési, fejlesztési terveik eléréséhez keresnek tőkét. A tőkebevonásra az SZTA-nak többféleképpen is lehetősége nyílik, önállóan, vagy társbefektetőkkel közösen.

„A Széchenyi Tőkebefektetési Alap indulásakor láttuk, hogy a csekély összegű támogatáson túlmutató befektetési volumen iránt is mutatkozik igény a hagyományos iparágakban sikeresen működő vállalkozások részéről. A hazai piacon aktív kockázati tőkealapok jellemzően az egymillió euró feletti befektetési lehetőségeket keresik, a magánbefektetők és az üzleti angyalok pedig elsősorban a pár millió forintos befektetésben gondolkodnak. E két sáv között kielégítetlenek a forrásigények, miközben a vállalati szektor alultőkésített. A hagyományos iparágakban működő cégek nem találtak tőkeforrást tervezett fejlesztéseikhez,

működésük stabilizálásához, pedig foglalkoztatási szempontból nagyon fontos szerepet játszanak a magyar gazdaságban. A piaci hiányelemzés igazolta ezt, ezért is kapott egyedi engedélyt Magyarország az Európai Bizottságtól a termelő és szolgáltató vállalkozásoknak szóló tőkeprogram kibővítésére”- emelte ki Török József, a Széchenyi Tőkebefektetési Alap üzletfejlesztési igazgatója.

A nagyobb összegű befektetések elindításával párhuzamosan a korábbi, csekély összegű támogatási forma is megmaradt azzal a változtatással, hogy a tőkebefektetést követő két éven belül a közvetetten vagy közvetlenül foglalkoztatottak száma eléri az 5 főt.