Klinikum: vége a veszteséges korszaknak?

Nincs kizárva, hogy a klinikák, így a pécsi klinikai rendszer is regionális állami egészségügyi intézet égisze alá kerül. A klinikai főigazgató szerint amennyiben a finanszírozást a feladatokhoz igazítják, akkor a PTE adósságállományának növekedését akár már 2012-ben megállíthatják.

hirdetés

Mint ismert, januártól az összes eddig önkormányzati fenntartásban lévő kórházat állami fenntartásba veszik. Pécsett azonban a korábbi integráció miatt a megyei intézményt már átadták az egyetemnek, a telephelyek már a klinikum kezelésében működnek. A sajtóban nemrégiben látott napvilágot a hír, miszerint a kormány azt vizsgálja, hogy mi módon lehetne a klinikákat is egy állami intézet keretén belül irányítani.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora egy, a közelmúltban rendezett sajtótájékoztatón azt mondta, az elképzelés megvalósításának jogi kereteit kell tisztázni, ez a munka jelenleg is folyik. Mint mondta, egyértelmű kormányzati szándék, hogy az egészségügyi ellátásokkal kapcsolatos rendszert szeretnék elkülöníteni az oktatástól; gazdaságilag mindenképpen.

Mint mondta, meglátása szerint 2012 első negyedévében világosabban fog látni a szakma a kormány terveit illetően.

A PTE klinikai főigazgatója, Kollár Lajos elmondta, a szóban forgó állami intézmény, a  Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet lenne, ez végezné a klinikum működésének és  a térségi ellátó rendszernek a koordinálását is.

Számos kérdés tisztázásra vár, mondta, egyik legfontosabb az, hogy milyen módon tölthet be irányítási szerepet az egyetemi autonómián belül az állami intézet.

A főigazgató amondó, hogy amennyiben végre az ellátási feladataikhoz megfelelő összeget társítanak, akkor már ebben az évben megállhat a PTE adósságállományának növekedése, hiszen az örökölt terhek nélkül már 2011-ben sem lett volna veszteséges a klinikum működése.

Beszámoltunk arról, hogy a hosszú évek óta nehéz gazdasági helyzetben lévő PTE  a közelmúltban négymilliárd forintos állami támogatást kapott a lejárt szállítói tartozásainak csökkentésére, ami 5,5 milliárdra rúgott tavaly decemberben. Az intézmény összes adóssága pedig akkor elérte a 9 milliárdot is.