Környezetbarát cementgyártás Beremenden

Az innováció a cementipart sem kerülheti el, így az úgynevezett másodlagos tüzelőanyagok egyre nagyobb szerepet kapnak a termelésben. A hulladék tüzelőanyagként történő felhasználásáról Bocskay Balázst, a DDC alternatív energia menedzserét kérdeztük.

hirdetés

Miért előnyösebb a hulladékot elégetni, mint újrahasznosítani?

A Duna-Dráva Cement Kft. gyáraiban már a ’90-es évek második felétől fokozatosan elkezdődött a tüzelőanyag helyettesítés, mára Beremenden 80%-ban alkalmazunk alternatív tüzelőanyagokat. A szelektíven gyűjtött hulladék mintegy 20%-a alkalmatlan az újrahasznosításra, mivel nem elég tiszta vagy egynemű, nem is beszélve a vegyesen gyűjtött háztartási hulladékról. Egy angol tanulmány szerint, ha egy műanyag hulladék kevesebb, mint 70%-ban képes műanyagot kiváltva hasznosulni, akkor a cementipari hasznosítás környezetvédelmi szempontból kedvezőbb, mint az újrafeldolgozás.

Milyen hulladékok kerülhetnek elégetésre?

A klinker csak olyan körülmények között állítható elő, ami garantálja, hogy a kemencébe bekerülő szerves anyagok tökéletesen elégjenek. A bevihető anyagok körét a szervetlen összetevők korlátozzák, hiszen a helyettesítő tüzelőanyagok szervetlen komponensei a klinker részévé válnak. Hulladékgazdálkodási szempontból az újrafeldolgozás a legkívánatosabb hasznosítási mód, azonban a cementgyár számára korlátozó tényezőt jelent, hiszen kizárólag kiváló minőségű cementet állíthatunk elő és ezt a tüzelőanyag helyettesítés nem veszélyeztetheti.

DDC_kemence_PecsMa (1)

Veszélyes hulladékból lehet tüzelőanyag?  

Természetesen lehet. Rengeteg olyan hulladék van, ami a szerves komponensek miatt tekintendő veszélyesnek, és abban a formában károsíthatják a környezetet, viszont tüzelőanyagként kiválóan és biztonságosan hasznosíthatók. Például az olaj vagy a benzin a környezetbe kerülve veszélyezteti az élőlényeket, ezért veszélyes hulladéknak minősül, mégis mindannyian havonta megtankoljuk az autónkat. Ugyan így veszélyes hulladék a csávázott vetőmag, ha nem a kertünkben vetjük el, hanem bármi okból hulladékká válik. Persze vannak hulladékok, amelyek ki vannak zárva a cementipari hasznosításból, ilyenek például a mérgező, robbanásveszélyes, vagy radioaktív voltuk miatt veszélyes hulladékok.

Hogyan akadályozzák meg, hogy az égetés során káros anyagok kerüljenek a levegőbe?

Káros anyagok akkor tudnának a levegőbe kerülni, ha az égés nem lenne tökéletes. Az 1450 °C-os cementgyári kemencében a tökéletes égés minden feltétele adott. Az eredmény az, hogy a cementgyári kémény felett csupán kondenzálódó vízgőzt lehet látni a füst helyett. Sőt, a magas hőmérsékletű égés következtében kialakuló nitrogén-oxid kibocsátás az alternatív tüzelőanyagok égetése esetén kevesebb, mint a fosszilis tüzelőanyagok esetén.

Mitől függ, hogy egy adott hulladékból lehet-e alternatív tüzelőanyag?

Attól függ, hogy tartalmaz-e olyan anyagot, ami a hasznosítását kizárja. A kiválasztás másik kritériuma pedig, hogy az adott hulladékból a feldolgozást követően megfelelő szemcseméretű, egységes minőségű, jól adagolható anyaggá alakul, ami a kemencében elégetve képes a fosszilis tüzelőanyag felhasználásának csökkentésére.

Milyen ellenőrzésen esik át a kemencébe kerülő anyag?

Minden hulladékszállítmányból mintát vesznek kollégáink, a mintát elemzik, meghatározzák az égéshőjét, fűtőértékét, klór és higany tartalmát. Ha mindent megfelelőnek találtak, utána kerülhet a kemencébe a tüzelőanyag.

Van-e biztonsági vagy egészségügyi kockázata az alternatív tüzelőanyagok használatának?

A tüzelőanyag helyettesítés a környezet, a helyettesítő tüzelőanyagokkal közvetlenül kapcsolatba nem kerülő emberek számára nem jelent kockázatot. Ezek az anyagok azonban hulladékokból kerülnek kinyerésre, így a velük fizikai kapcsolatba kerülő személyek esetén mindazon egészségügyi kockázatok fennállnak, mint a hulladékokkal dolgozók esetén. Az esetleges fertőzések az alapvető higiéniai szokások (pl. evés előtti kézmosás) betartásával megelőzhetőek, de természetesen az esetleges megbetegedés megelőzése érdekében a helyettesítő tüzelőanyaggal fizikai kapcsolatba kerülő munkatársaink megfelelő védőruhát és védőoltásokat is kapnak.

DDC1(X)