Korrigálta reggeli gyengülését a forint

Gyengüléssel reagált a forint a költségvetési kiigazító csomagra, estére azonban korrigálta veszteségét és visszatért előző napi árfolyamára.

hirdetés

Az eurót este fél hétkor 277,92 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben, szemben a délután négy órakor tartott 278,84 forintos és a kedd éjszakai 277,59 forintos árfolyammal.

A dollár jegyzése 211,72 forintra csökkent 212,74 forintról, a svájci frank jegyzése 229,52 forint a kedd esti 229,62 forint után, a japán jent szerda este 2,6878 forinton jegyezték a kedd esti 2,7006 forint után.

A költségvetési kiigazító csomag bejelentését követően a forint azonnal gyengült, az euró jegyzése a kora hajnali 278 forintról 279 forintra, nagyjából az előző napi nyitó szintre emelkedett vissza, majd később fokozatosan visszatért a kedd esti árfolyamra.

A magyar kormány szerdán bejelentett költségvetési kiigazító csomagjának bevételi céljait a londoni City elemzői az MTI kérdésére reálisnak értékelték, a magyar gazdaság jövő évi növekedésére adott új, lefelé korrigált hivatalos előrejelzést viszont még mindig derűlátónak találták. Rámutattak azonban, hogy a növekedést potenciálisan korlátozó elemek esetleg feszültséget kelthetnek az IMF-hez fűződő viszonyban.

A Morgan Stanley elemzői szerint a kiigazító csomag tükrében az IMF/EU-tárgyalások további menete az IMF és Brüsszel egymás közti egyeztetésén múlik. A bankház londoni elemzői úgy látják, hogy 2013 elejére a megállapodás létrejön.

A londoni 4cast pénzügyi-gazdasági elemző intézet a kiigazító lépésekben annak biztató jelét véli felismerni, hogy a magyar kormány nem akarja, hogy elakadjanak az IMF/EU-tárgyalások.

A forint árfolyamának az utóbbi hetekben tanúsított javulását elemzők annak az erősödő piaci meggyőződésnek tulajdonították, hogy a korábban bejelentett egyenlegjavító programnak köszönhetően javultak az IMF/EU-megállapodás megkötésének esélyei.

A londoni CDS-piac kedvezően fogadta az intézkedéscsomagot. A magyar CDS-árazás az előző napokhoz hasonlóan szerdán is új idei rekordot állított be: a keddi 247,7 bázispont után az új rekord 235,7 bázispont.

A szuverén törlesztési leállásra köthető biztosítási ügyletekből képzett származékos befektetési eszköz, a Credit Default Swap (CDS) árazását a piacok a befektetői országkockázat egyik legmegbízhatóbb számszerűsített indikátorának tekintik.