Korszerűsítik a csapadékvíz-hálózatot

Nemsokára a város öt pontján fejleszthetik Pécs csapadékvíz-elvezető rendszerét egy uniós támogatás segítségével. A 70 millió forintos, kilencven százalékban az EU által biztosított költségekkel csak elindul a munka, mert Nagy Csaba alpolgármester szerint szükség van a városi vízelvezető hálózat átfogó fejlesztésére is.

hirdetés

A tisztségviselő minderről akkor beszélt, amikor csütörtökön Sitányi László, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője mellett aláírta a Dél-dunántúli Operatív Program pályázatához tartozó támogatási szerződést.

A közbeszerzési eljárás után – a télvíz idején esetlegesen jelentkező problémák kiküszöbölése miatt – várhatóan tavasszal kezdődhet meg a munka. Ezt követően öt olyan helyszínen oldódhat meg a probléma, ahol jelenleg az esőzésekkor elöntés veszélye áll fenn.

A Homokvölgyi utca déli oldalán például százméternyi burkolt árok épül meg, hogy megakadályozzák az utca északi oldalán található ingatlanokat elöntését.

A Szabolcsi út 59-61. között a jelenlegi árok állapota leromlott, javításra szorul. Itt 120 méter hosszan szintén felújítják az árkot, s további negyven méteren betoncsatornát építenek.

A Bocskai utcában 85 méternyi zárt csapadékcsatornát építenek a Bocskai utca déli végétől a Komlói út alatt húzódó befogadóig.

A Hársfa utcában és a Matakovics utcában esőzésekkor nagyobb mennyiségű csapadékvíz gyűlik össze, melyet a földmedrű árok már nem képes eljuttatni a befogadóig. Itt kimosódás és elöntés veszélye fenyegeti a környező ingatlanokat. Ezen a helyszínen negyed kilométernyi burkolt árok épül majd meg, mely képes a levonuló vizeket elvezetni.

A Tettye–Balokány árok az idők folyamán szinte használhatatlanná vált, ezért ezeket több mint egy kilométer hosszan rendezik majd.