Közismert bábok testközelből

Az elmúlt fél évszázad legizgalmasabb, korszakot és stílust teremtő bábjait tekinthetik meg a látogatók szombattól az ötvenéves fennállását ünneplő Bóbita Bábszínházban, a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

hirdetés

A pécsi Bóbita Bábszínház a 2011/12-es évadban ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját. Ebből az alkalomból a bábszínház bábmúzeumában rendezett kiállításon az elmúlt ötven év legszebb, legizgalmasabb, korszakot és stílust teremtő bábjait tekinthetik meg a látogatók. A kiállítást Pinczehelyi Sándor Munkácsy-díjas festőművész, grafikus és Sramó Gábor, a Bóbita Bábszínház igazgatója nyitotta meg szombaton délután.

Mint azt Sramó Gábor az ünnepélyes megnyitó előtt az MTI kérdésére elmondta, az 1962-es indulás óta mintegy százötven bemutatót tartott a társulat; a mostani kiállítás mindezeken szerepet kapó legkedveltebb, legnépszerűbb figuráit vonultatja fel. A bábok mintegy félszáz tervező, köztük a Jászai-díjas Kós Lajos munkáit testesítik meg.

A kiállított bábokról az igazgató azt mondta: izgalmas és szép tervezői munkák leképeződését vehetik szemügyre a látogatók, ám egyet sem szeretett volna kiemelni közülük. Mint mondta, a bábszínház-látogatók számos kedvelt és az emlékekben elevenen élő „szereplőt” is felfedezhetnek a kiállítótérben. A kiállítás augusztus 20-ig tart nyitva hétfőtől szombatig 9 és 16 óra között.

Sramó Gábor beszámolt róla, az intézmény eddigi működése során körülbelül negyven hivatásos és számtalan vendégművész, illetve amatőr bábos dolgozott előadásaikon. A kezdeti húsz évben amatőr társulatként, majd a nyolcvanas évek kezdetétől professzionális bábszínházi keretek között tevékenykedtek.

Az igazgató kitért rá: az ünnepi évad során a mostani kiállítás mellett egy könyvet is kiad a bábszínház, amelyben az ötven év minden előadását bemutatják röviden, s megemlékeznek benne a közkedvelt bábművészekről és bábokról is. Emellett még áprilisban bemutatják a nagyközönségnek a Péter és farkas című közismert zenés darabot is, valamint április utolsó hetében az aradi társulat háromdimenziós háttér előtt játszódó előadását is műsorra tűzik.

A bábszínház idén januárban költözött át a korszerűtlen pécsi belvárosi, Mária utcai épületből az Európa Kulturális Fővárosa program keretében kialakított Zsolnay Kulturális Negyedbe. Az intézmény a felújított egykori DoZso Művelődési Házban lelt új otthonra, amelyben méltó körülmények között, számos érdekességgel és szolgáltatással várja a közönséget. Az előadások a teátrum alapítójáról, Kós Lajosról elnevezett 185 férőhelyes nagyteremben és egy 60 nézőt befogadó kamarateremben zajlanak, de a gyerekeket az épület bábmúzeumában, bábkészítő termében, mesekuckójában és kakaóbárjában is várják.