Közlemény az árvízről

Dr. Hargitai János kormánymegbízott, a Baranya Megyei Védelmi Bizottság elnöke szerdán adta ki az árvízi védekezésről szóló sajtóközleményét. Szó szerint közöljük. 

hirdetés

“A kormány által a Duna áradása miatt a mohácsi járás közigazgatási területére június 10-én kihirdetett veszélyhelyzet továbbra is érvényben van.

Ennek következtében védekezési területünkön, valamint a Baja-Margitta szigeti árvízvédelmi területen, amelyhez a Mohácsi-sziget is tartozik, rendkívüli árvízvédelmi készültség van érvényben. Belvízvédelmi vonatkozásban a Kölked-bédai belvízvédelmi szakaszon elsőfokú belvízvédelmi készültség van elrendelve.

Tegnap a veszélyhelyzetre vonatkozó jogszabályok adta jogkörömben eljárva megyei védelmi bizottsági elnöki határozatban intézkedtem az árhullám elleni védekezés sürgős teendőiről. Így többek között meghatároztam a Mohácsi Helyi Védelmi Bizottság elnökének és az árvízveszélyben érintett települések polgármestereinek tevékenységére vonatkozó feladatokat, intézkedtem, hogy a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója kijelölje azokat a személyeket, akik a települések védekezésének irányítását átveszik és utasítást adtam feladatuk megkezdésére. Rögzítettem a kommunikáció rendjét, a lakosság sajtó útján történő rendszeres tájékoztatásának módját.

A Duna vízállása Mohácsnál 2013. június 12-én reggel 8 órakor 956 centiméter volt, amely a tegnap kora délután rögzített vízszinthez képest 20 centiméter vízszint emelkedést jelent. Folyamatosan emelkedik a vízszint Dunaszekcsőnél is, ott ma 8 órakor 974 cm-t mértek. Az előrejelzések alapján a folyó holnap, június 13-án, csütörtökön tetőzik, Dunaszekcsőnél várhatóan 980 ± 5 centiméter körüli, Mohácsnál 965 ± 5 centiméter körüli magasságon.

A Katasztrófa Igazgatóság tájékoztatása szerint a belügyminiszter jelentős védelmi erőket csoportosított át a Baranya megyei védekezéshez, mégpedig polgárőröket, tűzoltókat, katasztrófavédelmi szakembereket, rendőröket és érkeznek az önkéntes mentőszervezetek állományából is. Megyei védelmi bizottsági elnöki határozattal elrendeltem, hogy 7 fő, a Mecsek Mentő Csoport területi polgári védelmi szervezetéből Dunaszekcsőn vegyen részt a védekezésben. Dunaszekcsőn jelenleg mintegy 100 vesz végez árvízvédelmi munkát.

Közöttük van a már korábban Veszprém-, Somogy-, Békés- és Csongrád megyékből a településre érkezett 36 tűzoltó is. Bárban 15 fő dolgozik a gátakon. Őket erősíti, szintén más területről érkezett 110 tűzoltó, akik szükség szerint a védelmi szakasz teljes területén nyújtanak segítséget.”