Közösségi eBike rendszer és túraútvonalak

Mai nappal átadásra került az ország első olyan közösségi kerékpárkölcsönző rendszere, amely 70 db elektromos kerékpárt, dokkoló- és töltő állomásokat tartalmaz.

hirdetés

A 125 km Dráva-menti túraútvonalon 12 db új kerékpáros pihenő került kijelölésre. Az üzemeltető tájékoztatása szerint a tesztüzem lezárását követően, várhatóan augusztus második felétől Harkány, Sellye, Vajszló, Kémes és Vejti települések on-line dokkolóiban – a helyi lakosság mellett – a kerékpáros turizmus iránt érdeklődő nagyközönség is birtokba veheti a City e-Bike rendszert.

[youtube url=”https://youtu.be/oEw0r_tiLrU” width=”650″ height=”420″]

A program kapcsán Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke – aki személyesen is a kerékpáros társadalom aktív tagja – kiemelte:

[quote]Baranyában a turisztikai fejlesztések fontos eleme a kerékpáros útvonalak fejlesztése, éppúgy, mint a Balatonon. A megye szerencsés helyzetben van, hiszen a Három Folyó kerékpáros túraútvonal és a Vasfüggöny Nyomvonal is itt található. A Dráva-menti 125 km hosszúságú kerékpár-útvonal elkészült. A túraútvonal – kisebb építési munka mellett – alapvetően a Dráva folyó árvízvédelmi töltésén, illetve alacsony forgalmú közutakon került tájékoztató táblákkal kijelölésre. Itt van az első vidéki kerékpáros kölcsönző hálózat, amelyben elektromos kerékpárok várják a kétkerekezés szerelmeseit. A projektben kiemelt szempont volt Harkány és a szomszédos Dráva-menti térség összekötése. A megyében nagyon hasonlóak az adottságok, mint a Balatonon: adott a természet közelsége, a Dráva környéke, az érték alapú gasztronómia. A Duna-Dráva Nemzeti Park szaporcai látogatóközpontja már elkészült, a kivitelezők most is dolgoznak az Ormánság református templomainak felújításán, a festett fa kazettás mennyezetek és karzatok restaurálásán, s még további turisztikai attrakciófejlesztések várhatók a kerékpárút mentén. A terveink között szerepel a megyeszékhely és a megye meglévő kerékpáros hálózati elemeinek összekapcsolása is.[/quote]

Fotó_1_Nagy Csaba

A kerékpáros turisztikai fejlesztés programjába ezúttal 14 települést kapcsolódott be. A rendszer rugalmas, az idelátogató bárhol befejezheti a biciklizést, és busszal, vonattal folytathatja útját. Az elektromos “közbringákkal” nem csak a kerékpáros turizmus emelhető új dimenzióba, de a térség lakóinak mobilitását a városi és helyközi közösségi közlekedést is elősegítheti. Az elektromos rásegítésű kerékpár mérete és kialakítása minden korosztály számára, alkattól és nemtől függetlenül kényelmes és biztonságos kerékpározást nyújt. A svájci technológiai alapokat Pécsen fejlesztették tovább, melynek köszönhetően az elektromos rásegítés intelligens műszereinek és elektronikájának köszönhetően érzékeli a pedál hajtását, s azonnal automatikusan bekapcsol a motor, fékezéskor pedig automatikusan kapcsol ki. A kerékpárt élvezhető dinamikával egészen 25km/h sebességig képes gyorsítani, ami kényelmes és gyors közlekedést eredményez.

Fotó_3_kerékpárút a töltésen

A Dráva síkságon nem igazán beszélhetünk dombokról, de ha mégis emelkedőnek fölfelé kell haladni, akkor nem szükséges erőlködni, mivel a rásegítés leveszi a terhet a vállunkról, vagy éppen a lábunkról. Olyan mintha, egy szobabiciklin ellenállás nélkül, kényelmesen tekernénk, s mégis élvezhető sebességgel haladunk felfelé! Viszont mégsem elektromos motorról beszélünk, mert az eBike-ot folyamatosan kell tekerni. Ahogy abba hagyjuk a tekerést, a motor is azonnal leáll. Tehát a könnyű testmozgás garantált, mert az elektromos motor nem helyettünk dolgozik, csak segít. Nem kell tartani az akkumulátor lemerülésétől, mivel a teljesítménye akár 70 kilométer megtételére is elegendő.

A fotóra kattintva megtekinthető a képgaléria:

A kerékpárkölcsönző igénybevételéhez előzetesen kell regisztrálni, s a helyszínen egy feltöltőkártyát vásárolni. A kártya birtokában, a kerékpárok felvétele már nem vesz igénybe egy percnél többet: a kártya érzékelőhöz érintését követően, az online jóváhagyás után, indulhatunk is utunkra. Visszavételezéskor a kerékpárt bármelyik dokkolóba visszatolva, annak lezárást – és ezzel együtt az akkumulátor töltésének kezdetét – fény- és hangjelzéssel adja tudtunkra.

[note note_color=”#eafaf3″ text_color=”#0e6c39″]A használatbavétellel kapcsolatos információk az üzemeltető City eBike-tól szerezhetőek be a hamarosan induló www.cityebike.hu weblapon, illetve a +36 (30) 650 69 45 telefonszámon.[/note]

(x)