Különleges táborban vettek részt a pécsi fiatalok

Júniusban Balatonföldvárra utaztak a pécsi ruszinok, ahol egy új és érdekes rendezvényt szervezett a Pécsi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat: a Ruszin Népzenei Hagyományőrző Tábort, amely hatalmas sikert aratott. 

hirdetés

Minden évben kiemelkedő programokat szervez a Pécsi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat, ezúttal egy új és érdekes rendezvényt szerveztek a Balaton mellett, Balatonföldváron. A helyszínt még az elmúlt évben nézték ki Csehily József, a PRNÖ elnökével, és ez alapján fejlesztették tovább a hasznos elfoglaltságot és szórakozást nyújtó nyári táborozást. Hivatalos nevén ez a Ruszin Népzenei Hagyományőrző Tábor, amit az EMMI támogatásával hoztak létre.

Az idei szünidőben mintegy 30 gyerek vett részt rajta, szinte az összes iskolás korosztály 6 éves kortól a 16 évesekig június 18–22-ig. A fő program a zenei nevelést és oktatást segítette három tanár, Csehily József, dr. Timárné Réti Tímea és Domokos Lehel közreműködésével.

Mindez olyan sikeresnek bizonyult, hogy a napi kétszeri gyakorlati oktatás és zenekari próba hihetetlen vágyakat hozott elő a résztvevőkből, így létrehozták a közel 20 fős gitárzenekart, ami további inspirációkat adott a csapatnak. Látták a különleges célt, és hogy a tehetségesebbek mire vihetik majd az életben. A zene mindenkor hozzátartozott az emberek kulturális életéhez. Itt pedig a különlegességet az adta, hogy valamennyi diák gitárral érkezett. Ma azt mondhatjuk, hogy a fiatal pécsi gitárzenekar éppen a magyar tenger partján született, a magja a Kontrasztok, az Overtons, a Fund és Ech pécsi zeneiskolák növendékei.

Ezzel az iskolájuk számára is új program indult.
A balatonföldvári Riviéra Park Hotel adott helyet a szállás mellett a tábori foglalkozásoknak. Az egyik napon tihanyi kirándulást szerveztek a gitárzenekarnak és a gyerekeket elkísérő szülőknek. Az utazást színesítette a hajókázás, ami a résztvevők egy részének különleges élményt jelentett, főleg a kisebbeknek.

Az is különlegességnek számított, főleg a tihanyi lakóknak és a nyaralóknak, hogy ez a fiatal gitárzenekar az apátság közelében három helyszínen is rögtönzött gitárkoncertet adott, ami nagy sikert aratott. A lakosság nemigen szokott hozzá az effajta meglepetésekhez, de a helyi közönség egy kis pénzadománnyal járult hozzá a gyerekek tanításához. Zengett a taps az utcán, a téren és a parkban. Voltak olyan kis növendékek is, akik alig látszottak ki a hátukon cipelt gitár alatt. A nyári táborozás lebonyolítását a gyerekekkel együtt érkezett 11 fős PRNÖ-küldöttség és a 10 fős szülői kíséret is segítette.

A nyári táborozással együtt további diákprogramokat bonyolítottak le, mint a Becze Mihályné és Becze Mihály vezette ruszin hímzés, mivel ez az otthoni feladat a népi hímzés hagyományának művelését és megőrzését szolgálja. Kikapcsolódásként pedig kirándulást szerveztek a balatonföldvári kikötőbe és a város centrumába. Nem maradhatott ki a zenei képzés, a hangszeroktatás, a zongora és a klasszikus gitáriskola Lebeda Zsuzsa és Domokos Lehel vezetésével.

A ruszin anyanyelvi oktatást dr. Kápraly Mihály, míg a csoporton belüli Oj Maricska dalház keretében Csehily József tanította és ismertette meg a ruszin népzenét. És mint népi hagyományt, a ruszin kosárfonás mesterségét Petrovics Erzsébet mutatta be különböző kosarakon. Nagyon fontosnak tartják a pécsi ruszinok, hogy megőrizzék a hagyományaikat és népművészetüket, ugyanakkor megismertessék más nemzetiségekkel is.

Esténként Rozvány György útifilmjeinek vetítéséből ismerhette meg a közönség a ruszinok földjét, egész Kárpátalját négy egyórás útifilmből – Ungvártól az Uzsoki-hágóig, Munkácstól Vereckéig, a Felső Tisza vidéke és a Huculföld címmel. A kiegészítő programok rendkívüli gazdagsága értékesebbé és tartalmasabbá tette a nyári táborozást. Még a szállodában pihenő és nyaraló vendégek érdeklődését is felkeltették.

Igazi nyaralás töltötte ki a további időt, fürdés a Balatonban, labdázás, napozás, trambulinos ugrándozás, és más játékok. Ennek során a felügyeletet dr. Timárné Réti Tímea, Galambosi Hajnalka és Csehily József látta el. A horgászás megismertetése sem maradhatott el, mert aki a víz közelébe ér, annak máris a halászléfőzés és a pecázás köti le a figyelmét. Ebben pedig Winger János irányította a gyereksereget.

Az utolsó estén megtartott záróünnepség keretében búcsúkoncertet adott a táborban született új, 18 fős gitárzenekar, míg egy 5 fős énekkar ruszin népdalcsokrot adott elő, és szerepelt még a Verhovina Vokál kvintett is. A záróprogram már édesebbre sikeredett, ugyanis a tábortűz mellett dinnyepartira jött össze a társaság a Riviéra Park Hotelben.

A következő nap a csomagolással kezdődött, majd elindult a busz Pécsre. Ez a gazdag nyári programcsokor elnyerte minden résztvevő tetszését, többen még örömmel maradtak volna, de egyszer ez is véget ért. Azzal, hogy egy új diákzenekar született a Balaton partján, már előre megadta a jövőbeli, ruszin nyári zenei hagyományőrző tábor elképzeléseit és ötleteit, aztán irány a vitorla, a jó szándékú szél.

hirdetés