Kulturális intézet Pekingben

Magyar kulturális intézet nyílik Pekingben, az erről szóló kormányközi megállapodást csütörtökön Budapesten írta alá Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára és Hsziao Csien, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete.

hirdetés

Szijjártó Péter az aláírást megelőző sajtótájékoztatón kiemelte: az Európai Unió (EU) tagállamai közül jelenleg kilenc működtet kulturális intézetet Pekingben, de csak kettőnek van önálló jogi státusa. Ezért nagy siker, hogy a közép-európai tagállamok közül Magyarország nyit először önálló kulturális intézetet a kínai fővárosban.

A sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy 10 év után újra kapható lesz Magyarországon a kínai-magyar és a magyar-kínai szótár.

Az államtitkár szerint a Pekingben nyíló magyar kulturális intézet hatékonyan támogatja majd a két ország közötti kapcsolatok fejlődését, és segíti azt a törekvést, hogy Magyarország kiemelt partnere legyen Kínának a közeljövőben.

Szijjártó Péter kifejtette: a magyar kormány keleti nyitás politikájának egyik alappillére a stratégiai kapcsolat megerősítése Kínával. A kormányközi megállapodás aláírása és a szótár megjelenése ennek a folyamatnak két fontos “sikerpontja” – emelte ki az államtitkár.

Mint mondta, a két ország közötti kapcsolatok legbiztosabb alapja az emberek közötti barátság, amelyet leghatékonyabban a kultúrán és az oktatáson keresztül lehet felépíteni. Kiemelte: Kína és Magyarország kulturális együttműködése eddig is sokoldalú, gyümölcsöző volt.

A Fókusz Könyváruházban – ahol az elsők között kapható a szótár – tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter elmondta: Magyarországon körülbelül 3 ezren tanulnak kínaiul; ez eddig csak közvetítő nyelven volt lehetséges, immár közvetlenül is lehet tanulni, ami fontos a Magyarországon élőknek.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a kínai-magyar kisszótárnak ez a harmadik kiadása, a második 2001-ben jelent meg, de már 10 éve nem lehet kapni. A kínai-magyar szótár 3750 írásjegy-címszót és több mint 8000 összetett címszót tartalmaz. A magyar-kínai kisszótárnak ez az első kiadása, 12 ezer magyar szócikket tartalmaz – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a középszótáron is elkezdenek dolgozni.