Kutyachip: egy év haladék a gazdiknak

A felsőbb jogszabály változása miatt egy évvel elhalasztja a pécsi önkormányzat a kutyák megjelölésének kötelezővé tételét. Az egyedi azonosítókat csak jövő nyártól kell beültetni az eladásra vagy elajándékozásra szánt kedvencekbe.

hirdetés


Mint arról korábban beszámoltunk, a város tervei szerint idén július elsejétől vezették volna be azt a rendszert, amelynek kapcsán a gazdát cserélő állatok tulajdonosait kötelezték volna a chipek beültetésére. Az egyedi azonosító minden, a kutyával kapcsolatos orvosi és egyéb információt képes tárolni, ezért az állat elkóborlása, elvesztése esetén is könnyen megtalálható a gazda.

A városvezetés most egy teljes évvel halasztja el az azonosítók kötelezővé tételét, ugyanis az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény módosításáról fog nemsokára dönteni a parlament. A felsőbb jogszabály változása nagymértékben befolyással lehet a helyi rendeletre is, ezért az önkormányzat kivár.

A törvényjavaslat egyébként számos, az állattartással kapcsolatos módosítást tartalmaz. Többek közt részletesen rendelkezik az ebek mikrochippel történő megjelölésének szabályairól, illetve azok teljesítésének módjairól, továbbá a megjelölt ebek adatainak külön e célra létrehozott országos, valamint helyi adatbázisba történő bejegyzésével is.

A várható főbb módosítások között lesz az is, hogy a tartás helye szerint illetékes települési önkormányzatnak minden év május elsejéig évente ebösszeírást kellene végeznie, majd minden, négy hónaposnál idősebb eb után az eb tulajdonosának a tartás helye szerint illetékes települési önkormányzat részére ebrendészeti hozzájárulást kellene fizetnie. Ennek mértékét az önkormányzatok állapíthatják meg; összegük 2000 és 3500 forint között változhat. A chipes kedvencek esetében 500-1000 forint lehet a díj mértéke.

A törvény azt is kimondaná, hogy a hozzájárulásokból befolyt pénz legalább felét az ebek ivartalanításának és mikrochippel történő megjelölésének támogatására kell fordítaniuk az önkormányzatoknak.

 • Sanyi

  Figyu, ebkedvelő.
  Ez a cikk Kutyachip: egy év haladék a gazdiknak
  2011. június 21.
  Ne húzd föl magad.
  Hogy ,hogy került ide kérdezd a Korbtól.

 • ebkedvelő

  elmentek a büdös •••ba!!!!!!!!!
  nem fizetek ilyenekért lassan mi emberek is meg leszünk jelölve!
  na ennyit erről az önkormányzat bekaphatja!!!!