Kutyatartók vs. pihenni vágyók

A lakótelepi övezetekben is egyre több kutyatartó él, akik az esetek többségében az épületek előtti füves területen futtatják meg kedvenceiket, ez azonban nem tetszik minden kutyátlan szomszédnak. Olvasónk csak azt szeretné, ha kutyaugatás nélkül élvezhetné pihenéssel töltött szabad perceit. Levelét szó szerint közöljük.

hirdetés

“Felháborodással tölt el az, hogy társasházi kutyatartók kénye-kedve szerint zavarják a társasház lakóit azzal, hogy magukhoz igazítva korlátozzák a lakók pihenési lehetőség tekintve, hogy leviszik a ház előtti udvarra a kedvencüket és természetesen az ablakok előtt ugatnak.

Az interneten csak annyit találni, hogy hogyan védi a magyar állam a kutyák védelmét és a gazdikat hogyan segítik hozzá, hogy kistestű kutyáikat póráz és szájkosár nélkül sétáltathassák a közterületen.

Ha megkéri őket az ember, hogy legyenek kedvesek arrébb vinni az ugatós kutyájukat, akkor mély fölháborodással közlik, hogy ez egy kutya, az a dolga, hogy ugasson és egyébként is közterületen vagyunk, ha nem tetszik, akkor el lehet költözni.

Mély kétségbeeséssel szembesülök arról, hogy tényleges korlátozás nincs a kutyasétáltatókra, kutyaugattatókra. Szomorú tény, hogy Pécsett egy kutyasétáltatót sem láttam kiépítve, ahol a kutyák is és a lakók is boldogak lehetnének egymás nélkül amellett, hogy mindenki jól érzi magát.

Érdemes lenne foglalkozni a dologgal, mert mind a két oldal védi a saját véleményét és nincs más mód jelenleg, mint eltűrni egymást, egymás panaszolását ide-oda vetni.”

 • csakmert

  Nekem óriás testű kutyám van panelban, nem bűzlik tőle a lépcsőház, nem ugat fölöslegesen. Nem igaz, hogy lakásban kutyát tartani állatkínzás. A kutyák a nap nagy részében úgyis pihennek, alszanak, akár kint, akár bent vannak. Az már régen rossz, ha egy kerti kutya minden egyes neszre rohan ugatni, mert nem az a dolga, csak a valós veszély jelzése, illetve elhárítása. Magától meg úgysem rohangál fel-alá. Az sem egészséges. Nem beszélve arról, hogy a kinti kutyát is kell sétáltatni. Egy panelkutya sokkal több időt tölt a gazdájával, mint egy kertbe kicsapott eb, aki akkor látja a családot, amikor elmennek otthonról és amikor megérkeznek. Játszani vele és simogatni persze senki nem akarja, mert büdöskoszorfujj. Márpedig a kutya falkaállat, igényli a társaságot, a közös (!) foglalkozást.
  Az elég nagy tahóság, ha a kutyatartó azt mondja a kutyának az a dolga, hogy ugasson ott és akkor, amikor akar. A gazda dolga, hogy megszabja mikor, miért és hol ugathat a kutyája. A szabályok nem csak a többi ember miatt kellenek, hanem a kutya igényli is, hisz a falkában is szigorú szabályok vannak, ehhez szokott hozzá. Nem egészséges, ha az eb azt tesz amit csak akar. Az ürüléket nem felszedni szintén parasztság. Kutyás vagyok, mégsem szeretek belelépni, persze rendszeresen sikerül, a legjobb akkor, amikor a saját kutyámét szedem épp össze…
  Akkor tudna boldogan együtt élni kutyás és kutyátlan, ha mindkettő elfogadná, hogy a másiknak is vannak igényei. A kutyás felszedné az ürüléket, megtanítaná a kutyáját az alapvető szabályokra (ne ugasson fölöslegesen, ne rohanjon oda másokhoz, stb…), a kutyátlan pedig elfogadná, hogy más igenis szereti azokat a büdös dögöket és joga van a gazdának és a kutyának is normálisan élni, sétálni. Az sem normális, hogy szegényeket folyamat pórázra kötve kell hurcibálni. Nem az állatot kéne korlátozni, hanem jogosítványhoz kéne kötni a kutyatartást és kötelezővé tennék valami tanfolyamot, de legalábbis vizsgát, nem azért, hogy tudjon parancsra ülni, feküdni a kutya, hanem a gazda tudja kontrollálni.

 • Mezi

  Szerintem meg kutyatartás a panelban egy iszonyúan önző dolog!!! A kutyának se jó ha a lakásban “penészedik” egész nap arra várva, hogy a “gazdi” hazataláljon és megsimogassa… A szomszédoknak se jó, mert ugatnak, büdösek… Ja és persze hol sétáltatják a panel kutyákat??? Persze a játszóterek környékein, mert az közel van a házakhoz…. Nehogy véletlenül messzebb kelljen vinni a kutyát reggel, meg este…. A gyerekek meg játszanak a kutyaszaros játszótéren…. Mindenki le van szarva ( a kutya is!) csak azért hogy a kedves gazdi tudjon simogatni valakit tv-nézés közben…
  És “kedves” kutyatulaj! Szerintem ön álszent!!!! Nagytestű kutyát tartani panelban… Gratulálok! Kérdezze meg az állatorvosa véleményét… Na meg “s csakazert sem szedjuk fel s ktyagumit,….” no kommet!!!

 • szabi

  Aki szereti az állatokat az nem tart panelban nagytestű kutyát. Akiben van egy kis tisztesség az nem hugyoztatja a kutyáját házak oldalára, felszedi a szart és rászól a kutyájára főleg ha tudja, hogy ezzel másokat zavar. Én is állatbarát vagyok de egy kutya mégiscsak kutya. És bizony nevelni kell az állatot.

 • Kutyatulaj

  Nekunk ket nagytestu kutyank van itt a panelban mert szeretjuk az allatokat! A mi kutyaink nagyon boldogok, minket nem erdekelnek azok a szemet szomszedok, akik nem sueretik ezeket a huseges allatokat! Igy van, a kutya dolga, h ugasson amikor kedve van, ott ahol akar, a lakasban, vagy a parkban. Es csakazert sem szedjuk fel s ktyagumit, eleg volt a sok lelketlen emberbol, aki nem szereti a kutyakat!

 • Szőts

  Nekem is van kutyusom. Szerintem egymást kell tisztelni nekünk embereknek és a másik kérését teljesiteni. A kutyagumit fel kell szedni a harci kutyákra szájkosarat tenni. Sajnos az állattartó emberek miatt mérget is tesznek ki, akiket nem neveznék embernek. Abból kell kiindulni hogy a gazdin mulik minden.

 • Xyxyxy

  Az állatok ugyanúgy hozzátartoznak az élethez, mint az emberek. Aki nem tud egy kutyát elviselni, az önmagával hányadán áll?