Lassan lecseng a 2. hullám? Pécsen is csökkenő tendenciát mutattak ki a szennyvízmintából

A friss adatok szerint a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja országos átlagban csökkenő tendenciát mutat a szennyvízvizsgálatok eredményei alapján. Pécsen is javultak az eredmények – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ elemzéséből.

hirdetés
Uránia Mozi

Pont egy hete jelentkeztünk az NNK által kiadott minták elemzésével, melyből kiderült, az országban akkor csak Pécsen emelkedett a szennyvízben a koronavírus koncentrációja, sőt emelkedő tendenciát is mértek városunkban a szakemberek.

Most Debrecenben, Egerben, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Tatabányán, Veszprémben, Zalaegerszegen, valamint öt Budapest környéki településen alacsony, míg a többi vizsgált településen mérsékelt a szennyvízben mért koncentráció, többek közt Pécsen is.

Mint olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján, ezen a héten csökkenő tendenciát mutattak ki a mintákból Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Székesfehérváron, Szolnokon és Tatabányán, míg a többi vizsgált településen stagnálás tapasztalható.

Az eredmények azt támasztják alá az NNK szerint, hogy a járvány második hullámának lecsengő szakaszában vagyunk.

Mit jelentenek az adatok?
A koronavírus jelenléte a tünetek jelentkezésénél sokkal rövidebb idő alatt, akár a megfertőződés utáni három napon belül kimutatható a szennyvíz vizsgálatával. A szennyvízben található vírusnyomok elemzésével így a járvány helyi terjedésének korai szakaszában észlelhető a Covid megjelenése a közösségben. A módszer a fertőzés újbóli megjelenésének jelzésére is alkalmas. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés egyébként 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

A kép forrása: Nemzeti Népegészségügyi Központ