Lázár vádjaira reagál az amerikai külügy

Nem hagyta szó nélkül az amerikai külügyminisztérium Lázár János interjúját, amelyben a Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal vádolta az Egyesült Államok budapesti nagykövetségét, hogy ők állnak az elmúlt hónapok tüntetései mögött – írja az Origo.

hirdetés

A washingtoni külügyminisztérium egyik illetékese elmondta, hogy továbbra is a konstruktív, diplomáciai párbeszédre törekednek Magyarországgal, de szorgalmazzák, hogy a magyar kormány vegye figyelembe a hazai és a külföldi aggályokat.

A név nélkül nyilatkozó hivatalnok felidézte, hogy több európai partnerével együtt az Egyesült Államok már korábban is kifejezte aggodalmát a magyar kormánynak a demokrácia helyzetével és a jogállamisággal kapcsolatban.

„Az amerikai külügyminisztérium már korábban is beszélt a nyilvánosság előtt a magyar kormány azon lépéseiről és döntéseiről, amelyek ártanak a demokratikus intézményeknek, a civil társadalomnak és sajtószabadságnak” – mondta az Origónak forrásunk.

Lázár János a Magyar Hírlapnak úgy fogalmazott, hogy a demonstrációk azt mutatják, „mintha az amerikai nagykövetség átvette volna a magyar ellenzék szerepét”. A politikus szerint az amerikaiak „olyan kérdésekben foglalnak állást, amelyekben diplomaták nem szoktak”.

„Meg akarják nekünk mondani, miképp viselkedjünk, mit gondoljunk a világról. Beleszólnak, hogyan kellene élnünk” – fogalmazott a miniszter.