Leőwey: vadonatúj iskola épülhet

Egy, a mai elvárásoknak megfelelő, tornacsarnokkal kiegészített iskolaépület épülne a városvezetés tervei szerint a bőrklinika épületének helyén. A leőweysták 2013 őszétől itt tanulhatnának azok után, hogy az egyháznak jövőre visszaadják a Szent István téri ingatlant – mondta lapunknak Nagy Csaba alpolgármester.

hirdetés


A tervekhez képest is pozitívabban jöhet ki a Leőwey Klára Gimnázium abból a több év óta tartó huzavonából, ami az intézmény által jelenleg használt ingatlan felhagyása miatt állt elő.

A városvezetés korábban úgy döntött, hogy az egyetem tulajdonában álló bőrklinika épületében helyezi el a Leőwey gimnáziumot. Az universitas a bőrklinika átadásáért cserébe egy Vörösmarty utcai, korábban a Pollack szakközépiskola, ma az Egészségtudományi Kar által használt ingatlant, a szintén városi tulajdonú, Rókus utcai, ma gyógyszerészeti célra üzemeltetett épületet, s 150 millió forintot kapott a várostól. A város pedig az államtól kapott kompenzációt a költöztetés, s a bőrklinikai épületegyüttes átalakítására.

Friss hír, hogy a városvezetés immáron a jelenleg egészségügyi célokat szolgáló ingatlan elbontásában gondolkodik, hogy egy valóban korszerű, a tanítási igényeket szem előtt tartó beruházás valósulhasson meg 2013 őszéig a bőrklinika területén.

Nagy Csaba alpolgármester lapunknak azt mondta, a szakma és a városvezetés abban állapodott meg, hogy a korábbi tervvel szemben egy új beruházás elindítását kezdeményezik. Mindez egy februári közgyűlési döntéssel veszi kezdetét, amikor is egy országos tervpályázatot írnak ki a majdani „új Leőwey” kialakítására vonatkozóan.

Mint elmondta, a jelenlegi tantestület, az igazgató bevonásával egy olyan, a mai kor elvárásainak megfelelő épületet szeretnének létrehozni, amely a mai ingatlannál jobban szolgálja az oktatási célokat.
Mindez azt jelenti – így Nagy Csaba -, hogy a tervek szerint a bőrklinika jelenlegi épületeit elbontják, s a közművek áthelyezése után egy vadonatúj ingatlan építését kezdik el még ebben az évben. Így leegyszerűsödik a tervezés, s az építkezés is olcsóbb lehet, mint az eredeti elképzelés szerinti eljárás, azaz a bőrklinika átépítése.

Mint az egy ideje közismert, korábban a város garanciát vállalt arra, hogy a magyar-vatikáni szerződés értelmében visszaadja a kommunista időkben elvett egyházi ingatlanokat, köztük a Szent István téri Leőweyt is a Miasszonyunk Rend jogutódjának, a cisztercieknek. Többéves huzavona után, tavalyelőtt augusztusban döntött a pécsi önkormányzat arról, hogy az állami tulajdonban lévő, s az egyetem által használt bőrklinika épületébe költözteti a Szent István térről a Leőweyt.