Vidámpark: a játékokat megőrzik

Bár hosszú idő után jelenlegi formájában nem nyit ki tavasszal a mecseki vidámpark, a város egyrészt a játékok megmentésével, másrészt a létesítmény más helyen való üzemeltetésével kapcsolatban komoly elképzeléseket szeretne megvalósítani.

hirdetés

Tavaly jelentette be a vidámparkot korábban üzemeltető vállalkozó, hogy képtelen tovább működtetni a több évtizede szinte változatlan formában, így erősen leromlott állapotban lévő mecseki létesítményt. A „nosztalgiaparkot” így tavasszal, a megszokott időpontban, azaz május utolsó vasárnapján idén nem nyitják ki a nagyközönség előtt.

Ezzel együtt az önkormányzat máris megkezdte a szakmai egyeztetéseket, tárgyalásokat a terület gazdáival, s a majdani létesítmény iránt érdeklődő vállalkozókkal. Mint azt lapunknak Nagy Csaba alpolgármester elmondta, a város érdeke, hogy az ipartörténeti szempontból értékes játékokat a jövőben is használni lehessen.

Ehhez kapcsolódó hír, hogy az utóbbi időben már „szomorúparknak” is nevezett létesítmény játékait még idén egy játékfilm díszleteihez is felhasználnák, mondja Nagy Csaba, aki szerint már csak ezért is nemsokára leszerelik az értékes tárgyakat, azokat eltüntetik az erdőből, s megmentik az enyészettől.

A napokban egy szakmai egyeztetés is elindult az alpolgármester szerint, amely egy új létesítmény létrehozásával kapcsolatos. Mint mondta, a ma ismert vidámparkokat világszerte magánvállalkozások működtetik, ugyanis az ilyen témaparkok megújulása professzionális szakértelmet igényel.

E tárgyalások kezdetén ugyanakkor nyilvánvalóvá vált, hogy a jelenlegi terület nem alkalmas egy ma ismert vidámpark életre hívására, ugyanis sem a parkolási feltételek nem adottak, s a ma ismert játékok mérete miatt sem lehet megkezdeni az építkezést. Ha lesz tehát új vidámpark a jövőben, az mindenképpen más helyszínen, magánberuházásban valósulhat meg. A játékokat pedig városi keretek között, például a Pécsi Kulturális Központ kezelésében működhetnének valahol.

Ezzel egy időben a pécsi ingatlanok hasznosításával megbízott Pécs Holding Zrt. is komoly feladatot kapott azzal, hogy a volt vidámpark területének jövőképet keressen. Mivel ez a munka, mondta Nagy Csaba, még nagyon az elején jár, így a terület jövőjéről is korai még beszélni.

Az alpolgármester hozzátette: mivel egyelőre még csak szakmai szinten folynak az egyeztetések, a konkrét jövő képlékeny. Az ugyanakkor bizonyos, hogy az önkormányzat mindenképpen megőrizné a klasszikus, értékes játékokat, s partner lesz egy majdani park létrehozásában.