Lézershow a Pécsi Harmadik Színházban

A XV. Pécsi Országos Színházi Találkozó kiemelt kísérőrendezvényeként nyílik ma, június 8-án 14 órakor a Pécsi Harmadik Színházban a II. Hang- és Fénytechnikai Kiállítás, amely látványos lézershow keretében, élményszerűen mutatja be az érdeklődőknek a színházakban használható, csúcstechnikájú berendezéseket.

hirdetés

Színész nélkül nincs színház, ez biztos. De az is nagyon valószínű, hogy a művészet igazi varázslata nem születhet meg pontos, precíz, alázatos színházi ,,háttérmunkások” nélkül. Akiknek a munkáját, ha jól dolgoznak, észre sem vesszük, csak nézőként elégedetten nyugtázzuk: remek előadást láttunk! Ám az idei POSZT-on egy kicsit ők is reflektorfénybe kerülnek, s a fesztivál idején több program is e háttérszakmák kulisszatitkaiba enged bepillantást – no meg a rendelkezésükre álló, folyton fejlődő technika újdonságaiba.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős rendezőasszisztens osztályának szervezésében a Művészetek és Irodalom Háza ad otthont érdekes beszélgetéseknek, melyeken világosítók, hangosítók, öltöztetők, fodrászok, sminkesek beszélnek szakmájukról, felidézve emlékezetes színházi pillanatokat, nagyszerű művészeket, ismert alkotókat.

A programsorozat másik kiemelt helyszíne a Pécsi Harmadik Színház, ahol június 8-12. között a II. Hang- és Fénytechnikai Kiállítás várja azokat, akik kíváncsiak a színházi világításban használt LED-es fényvetők és robotlámpák, valamint hangpultok, hangfalak, mikrofonok, fejhallgatók legújabb generációjára. Mindezt persze színházi körülmények között ismerhetik meg, hisz naponta látványos lézershow-val is várjuk az érdeklődőket! Sőt, a június 10-én megrendezendő HarmanPro Audio Workshop arra teremt majd alkalmat, hogy a csúcstechnológiás hangosító berendezések forgalmazói és leendő üzletfelei találkozzanak egymással.

A kiállítás június 8-án 14 órakor Vincze Jánosnak, a Pécsi Harmadik Színház igazgatójának köszöntőjével nyílik meg hivatalosan, majd június 12-ig naponta 10-18 óra között lesz látogatható. A rendezvény főszervezője, egyben a teátrum fővilágosítója, Hegedüs Róbert, valamint a Művészetek és Irodalom Házában zajló beszélgetés-sorozat koordinátora, Totobé Anita június 9-én 16-18 óra között nemcsak a szakmai érdeklődőket várja a Pécsi Harmadik Színházba, hanem a laikusokat is, egy különleges programra. Régi, de ma is működőképes berendezések segítségével szem- és fültanúi lehetünk annak, miként keltettek égzengést és gerjesztettek szélsüvítést régen a színházi előadásokban, s hogyan zajlik ez most, csúcstechnológiával.