Liget Rising a Balokányban

Különleges programok és civil önkéntesek munkája révén egyre fejlődik Balokány-liget. Ez a folyamat immár néhány éve tart, és ezt igyekszik Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata is több módon támogatni. A LÉPJ – Légy Pécs Jövője című programnak köszönhetően a nyár folyamán többféle ingyenes rendezvény is várja az érdeklődőket: az alkotói nap, a pizsamaparti és a liget fesztivál mellett hamarosan arra is sor kerül, hogy a kertészkedni szeretők együtt tegyék még szebbé a Pepita Kultúrtér teraszát.

hirdetés

Liget Rising – ez a mottó foglalja össze azokat a rendezvényeket, amelyeket nyáron a LÉPJ-pályázatkeretében a Balokányban és a Pepita Kultúrtérben tartanak. A pécsi önkormányzat e program során olyan kezdeményezéseket támogat, amelyek a városlakók közös életének színterein történnek, összefogva, közös alkotásra serkentve ezzel egy-egy helyi közösséget.

A pécsi Balokány-liget és a Pepita Kultúrtér épp ilyen hely: egy zöld sziget a városban, ahol szinte minden napra jut valamilyen közösségi-kulturális megmozdulás. A LÉPJ-program keretében július 5-én, szombaton szeretettel várnak mindenkit, akinek kedve van másokkal közösen szépítgetni a Pepita Kultúrtér teraszát. Az emeleti balkont virágokkal, fűszernövényekkel, eperrel és egyéb ízléses dekorációval igyekeznek még hangulatosabbá varázsolni, tekintettel arra, hogy az a nyáron folyamatosan színtere lesz különféle eseményeknek. A balkonszépítő akcióval a szervezők nem titkolt célja az, hogy olyan kis kreatív közösség jöjjön létre, amelynek tagjai a jövőben máskor és másutt is szívesen fognak közös dekorálásba.

Július 26-án is kreatív ötletek megszületésének színtere lesz a Balokány-liget – ez az alkotói nap azonban nem feltétlenül a dekorálásról szól majd: azokat a fiatalokat várják aznap, akik ebben az inspiráló környezetben szívesen kiélik művészi hajlamaikat, és kreativitásukat szabadjára engedve valami újat, egyedit képesek alkotni – mégpedig bármilyen területen.

Augusztus 15-én hangulatos nyáresti, sőt, éjszakába nyúló program várja a fiatalokat. A közös lazulásnak egyetlen fontos feltétele van csak: minden résztvevőnek pizsamában kell lennie! Aki tehát részt szeretne venni a közös hullócsillag-nézegetésben, pillecukor-sütögetésben, kakaószürcsölésben, zenehallgatásban, és aki benevezne az éjszakai bátorságpróbára, az ezt a pizsamapartin kizárólag hálóruhában teheti meg.

Szeptember 5-én pedig – ezzel zárva a nyarat – a Liget Fesztiválra kerül sor a Balokányban. Annak leghívogatóbb eseménye egy Kimittud? lesz, melyre már most lehet jelentkezni. A vetélkedőt további izgalmas programok színesítik majd: a tervek szerint lesz kirakodóvásár, a teraszon kézműves játszóház, sulinyitó banzáj. Lesznek meglepetés fellépők is, de hogy kik, azt egy ideig még titok övezi -ám többek között ezt a részletet is felfedik a szervezők néhány hét múlva a facebook.com/pepita.kulturter oldalon.

A Balokány-liget, „Pécs zöld szíve” széleskörű civil összefogásnak köszönhetően újulhatott meg. A ligetben álló Pepita Kultúrtér pedig a Dél-Dunántúli Operatív Program keretében meghirdetett, Regionális civil szervezetek infrastrukturális feltételeinek fejlesztése elnevezésű konstrukcióban, a „Balokány-Pepita” című, DDOP-3.1.3/F-11-2011-0010 azonosítószámú pályázati projekt keretében, 40 640 000 forintos Európai uniós pályázati támogatással valósul meg. A főpályázó a Tett-Hely Ifjúsági Egyesület, konzorciumi partnere pedig Pécs Megyei Jogú Város.