LMP: Tisztázza magát az Államokból kitiltott NAV-os

Az LMP levélben szólította fel Vida Ildikót, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökét, tisztázza érintettségét a kitiltási botrányban, azt hogy szerepel-e az Egyesült Államokból kitiltott tisztviselők között – írja az Origo.

hirdetés

Az ellenzéki párt közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az Országgyűlési törvény szerint az állami szervek kötelesek az országgyűlési képviselők számára a feladatuk ellátásához szükséges minden felvilágosítást megadni. Szél Bernadett, az LMP társelnöke azt írta, Vida Ildikó hallgatásával nemcsak a saját, hanem a NAV hírnevét is kockáztatja, ezért elvárják tőle, hogy kérdésükre még szabadsága alatt is adjon választ. Közölték, elfogadhatatlanak tartják, hogy a NAV elnöke titokban külföldre utazik szabadságra, miközben ő maga és az általa vezetett szervezet is súlyos korrupciós gyanúba keveredik.

Véleményük szerint az időhúzással és a titkolózással Vida Ildikó és a kormány tagjai lassan egyértelműen megválaszolják azt a kérdést, aminek a megválaszolását el akarják kerülni. A kormány és a NAV az elmúlt egy hétben minden egyes lépésével maga erősítette a kitiltások okozta korrupciós gyanút – tették hozzá.
Azt írták, az LMP célja ugyanakkor nem a gyanúsítgatás, hanem az ügy egyértelmű felderítése, és szerintük ennek első lépése lenne a NAV és Vida Ildikó érintettségének tisztázása.

André Goodfriend október 6-án tájékoztatta a magyar külügyi tárcát arról, hogy bizonyos kormányzati tisztviselők nem utazhatnak az Egyesült Államokba, mert a korrupcióval kapcsolatos elnöki rendelkezés hatálya alá esnének. Az ideiglenes ügyvivő az ügy múlt csütörtöki kirobbanása óta többször is megerősítette, hogy a korrupciógyanú miatt elrendelt beutazási tilalom érintettjének neveit nem hozzák nyilvánosságra, a hat érintettet viszont, akik a kormány alkalmazottai vagy kapcsolatban állnak a kormánnyal, tájékoztatják. Az Egyesült Államokba való beutazás tiltása az Egyesült Államok és az adott személy közötti ügy – mondta a diplomata.

A nemzetgazdasági miniszter szerint Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke nincs azok között, akiknek beutazását megtiltotta az Egyesült Államok. A miniszter az október 21-i kormányszóvivői tájékoztatón egy újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: minden, az adóhivatal elnökének munkavégzésével kapcsolatos információ el kell, hogy jusson hozzá, ilyen információt pedig nem kapott.
Ugyancsak kérdésre elmondta, hogy nem tett fel ezzel kapcsolatban külön kérdést Vida Ildikónak, ahogyan a hivatal többi munkatársát sem kérdezte végig arról, érintett-e esetleg az ügyben. “Ha valakinek van információadási kötelezettsége ebben az ügyben, akkor az az amerikai fél” – mondta Varga Mihály.