Lyukas lesz az osztrák-szlovén kerítés

Mivel nem tudtak megegyezni az érintett szakasz egyik földtulajdonosával, “lyukas lesz” az osztrák-szlovén határhoz tervezett mintegy négy kilométeres kerítés, mivel mintegy nyolc méteres szakasz hiányzik majd belőle – közölte az osztrák rendőrség csütörtökön.

A belügyminisztérium a kerítés építésével összefüggésben összesen 18 földtulajdonossal kezdett tárgyalásokat.

Közülük eddig egy érintett nem egyezett bele abba, hogy a kerítés áthaladjon a birtokán. Az egykori néppárti politikus Helmut Strobl “elvi okokból” állt ellen. Graz városának kultúráért felelős egykori tanácsosa a kerítésépítést értelmetlennek tartja, meglátása szerint a határvédelmet a rendőrség kerítés nélkül is el tudja látni. Strobl elmondása szerint azonban nem a minisztérium által közölt nyolc, hanem valójában 35 méteres szakaszról van szó.

A szóban forgó földbirtok már csaknem száz éve van a Strobl család birtokában.

Az egykori városi tanácsos tulajdonában van továbbá olyan földterület is, amely átnyúlik Szlovénia területére. A tárca ajánlata szerint kaput építenének a kerítésre, Strobl azonban ezt a megoldást nem fogadta el.

A minisztérium közlése szerint azon a szakaszon, ahol nem áll majd kerítés, egyéb technikai és határrendészeti intézkedéseket foganatosítanak majd.

A Kurier című osztrák lap beszámolója alapján azonban könnyen előfordulhat, hogy akár 800 méteres szakaszon sem áll majd kerítés, ugyanis az egyik érintett neves borász, Erich Polz szintén elutasító a szőlőbirtokát érintő akadály felállításával kapcsolatban.

A belügyminisztérium közlése szerint az “Európában egyedülálló határ menti irányítási rendszer” emberek ezreinek rendezett beutazását fogja segíteni, az új átléptetési létesítmény pedig megfelel minden hatályos jogi szabályozásnak.

A tervek szerint a spielfeldi határátkelőnél naponta 11 ezer embert tudnak majd rendezetten átengedni. A menekültek informálására, a várakozási idő jelzésére és az elosztás irányítására nagy elektronikus kijelzőt szerelnek fel.

A határ menti építkezés december 7-én kezdődött, a tárca közlése szerint december 22-ig állíthatják fel a határátkelőhöz tervezett konténereket, az év végéig pedig elkészülhet a kerítés is. Az átépítést a hadsereg végzi, a kerítésépítéssel a tiroli Geo-Alpinbau vállalkozást bízták meg. A hivatalos becslések szerint az építkezés teljes költsége nem teszi majd ki a 10 millió eurót.

A november közepén bejelentett tervek szerint Ausztria 3,7 kilométeres, betonelemeket nem tartalmazó drótkerítést épít a stájerországi Spielfeldnél a menekültek szabályozott áthaladása érdekében. A többnyire 2,5 méter, egyes helyeken azonban 4 magas kerítés a spielfeldi határátkelőt keletre 200 méteren át egészen az A9-es autópályáig, az átkelőtől nyugatra pedig 3,5 kilométer hosszan a grassnitzbergi határátkelőig fog húzódni.

Az átkelőhöz terelőközpontot is építenek. A tervek szerint a migránsok haladását terelőkordonok irányítják, családok, illetve nemek szerint osztják szét őket. A beutazási ellenőrzés után vagy visszafordítják vagy ellátják és továbbutaztatják a migránsokat egy ausztriai befogadó állomásra.

Ugyan az elmúlt hetekben már alig jönnek emberek a stájerországi-szlovén határhoz, a belügyminisztérium azzal számol, hogy tavasszal ismét tömegek érkezhetnek.