Madárbarát kert lett a Zsolnay Negyed

Kulturális intézményként elsőként Baranya megyében Madárbarát kert elismerést kapott a Zsolnay Kulturális Negyed a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől. Az elismerést igazoló dísztáblát Bank László, az egyesület Baranya Megyei Csoportjának irodavezetője adta át Márta Istvánnak, a ZsÖK NKft. ügyvezetőjének december 9-én.

hirdetés

„Fontos számunkra, hogy a kultúra ápolása, a kulturális örökség védelme mellett a természetvédelemben is szerepet vállaljunk” – mondta el Márta István az átadón. „Az öthektáros terület adottságait kihasználva a Negyed megnyitása óta nagy figyelmet fordítunk a madarak védelmére, a megfelelő fajspecifikus madárodúk, etetők és itatók kihelyezésével.”

A Madárbarát kert cím az eddigi években a ZsÖK NKft. által megvalósított eredményes madárbarát program szakmai elismerése. A programban való részvétel folyamatos elkötelezettséget jelent: téli időszakban madáreleség biztosítása, az itatók egész éves felügyelete, az odúk rendszeres ellenőrzése, a madárvédelmi berendezések karbantartása.

madárbarát kert, Zsolnay Negyed

Mint azt Bank László elmondta, a Madárbarát program elsősorban a lakókörnyezetben élő madárfajok számára nyújt segítséget fészkelő-és búvóhelyek létesítésével, táplálkozási, ívási és fürdési lehetőségek biztosításával. A jól kialakított madárbarát kert ugyanakkor a szemléletformálásban is szerepet játszik, mert bemutatja azokat a módszereket, melyek a lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madarak védelmét hatékonyabbá teszik. A Zsolnay Kulturális Negyed látogatói szén-és kék cinegével, mezei verébbel, házi rozsdafarkúval, de akár füleskuvikkal és odúlakó denevérrel is találkozhatnak.