Madárinfluenza: 72 halott

Az év első két hónapjában 72 ember halt meg Kínában amiatt, hogy megfertőződött a madárinfluenza H7N9-es altípusával. Ez azt jelenti, hogy idén már eddig több emberéletet követelt a betegség, mint tavaly egész évben.

hirdetés

Az egészségügyi és családtervezési hivatal tájékoztatása szerint csak februárban 99 új megbetegedést okozott és 41 halálos áldozatot követelt az országban egy évvel ezelőtt megjelent kór. Azóta a kínai kórházakban összesen 226 esetet és 118 halálozást regisztráltak, mindenekelőtt az ország keleti és délkeleti részeiben, így Sanghaj városában, valamint Csöcsiang, Csiangszu, Kuangtung tartományokban.

A H7N9-es altípust Kína szárazföldi részén túl Tajvanon és Hongkongban is kimutatták, a betegség itt ugyanakkor elszórtnak tekinthető.

A mostani emelkedés az időjárásnak is betudható: míg a nyári meleg megöli a vírust, az őszi-téli csapadékos hónapok – mint az idei – kedveznek terjedésének.

Továbbra sem ismert a betegség terjedésének pontos mikéntje, azzal kapcsolatban kínai és nemzetközi egészségügyi szakértők újra és újra arra emlékeztetnek, hogy mind ez idáig nem igazolták azt a lehetőséget, hogy a vírus emberről emberre is terjed. A korábbi esetek közt mindazonáltal feljegyeztek néhány olyat, amikor családtagok vélhetően egymást fertőzték meg.

A madárinfluenza eddig a legóvatosabb becslések szerint is 80 milliárd jüanos (3 ezer milliárd forint) kárt okozott az országban. A betegség ellen oltóanyag egyelőre nem létezik, annak kifejlesztésén jelenleg is dolgoznak a kínai kutatók.