Magyar orvosok sikeresen szétválasztották a fejüknél összenőtt sziámi ikreket

Sikeresen szétválasztotta Dakkában, Banglades fővárosában a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata azt a bangladesi sziámi ikerpárt, akik a fejüknél voltak összenőve. A végső szétválasztó műtét több mint harminc órán keresztül tartott – írja az Origo.hu.

A műtét nagyon rizikós volt, az agyakat és a koponyákat választották szét, és bár az ikrek állapota stabil, szövődmények még felléphetnek. A sikeres műtét hatalmas tudományos jelentőséggel bír.

Az operációt a dakkai központi katonai kórházban (CMH) végezték el a 35 fős magyar orvos-egészségügyi csapat vezetésével, helyi idő szerint csütörtök hajnaltól – olvasható a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány honlapján.

Az alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabia és Rukia szétválasztására.

A szétválasztás folyamata három fázisból állt, először a közös agyi fő szállítóérszakasz szétválasztása történt meg endovaszkuláris módszerrel, dr. Hudák István vezetésével 2018-ban, szintén Dakkában. A második fázis egy plasztikai sebészeti beavatkozás volt, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott, dr. Pataki Gergely vezetésével – olvasható a közleményben. A csütörtökön kezdődő végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt dr. Csókay András vezetésével. 

Amellett, hogy sikerült megteremteni a jobb élet lehetőségét a két hároméves kislánynak, a lépések külön is tudományos jelentőséggel bírnak: új kezelési lehetőségek előtt nyitják meg az utat – olvasható a honlapon.

hirdetés
Hirdetés