Magyarország, mint díszvendég

Magyarország lesz a díszvendége az október 21-én kezdődő 57. Belgrádi Nemzetközi Könyvvásárnak, amelyet az idén Szécsi Noémi írónő nyit meg.

hirdetés

A kiemelt jelenlét nemcsak az irodalmi bemutatkozásra ad lehetőséget, hanem a magyar kultúra egyéb területeit is megismerhetik az érdeklődők – közölte a Balassi Intézet az MTI-vel.

Az október 21. és 28. között megrendezendő Belgrádi Nemzetközi Könyvvásár Szerbia legnagyobb kulturális eseménye. A vásár teljes területe mintegy 27 ezer négyzetméter, a magyar pavilon 190 négyzetméteren helyezkedik el. A vásárra 2012-ben 150 ezer látogatót várnak – olvasható a Balassi Intézet közleményében, amely kitér arra is, hogy október 23-án Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter és Bratislav Petkovic szerb kulturális miniszter is meglátogatja a magyar pavilont.

“A Balassi Intézet által összeállított program célja a bemutatkozás során az, hogy minél sokszínűbben közvetítsük déli szomszédaink felé a magyar kultúrát, s a hagyományok mellett a kreativitás és a játékosság, valamint a modernitás és az innováció is hangsúlyosan megjelenjen” – fogalmazott a szervezet a dokumentumban, amely rámutat, hogy a programok között a hagyományos könyves rendezvényeken túl “lesz táncház, filmvetítés, táncbemutató” is.

A közlemény kiemeli, hogy a magyar stand egyik szervezőelve a “játékosság”. “A hajtogatott papírelemek akár egy kisgyermek által is elkészíthetők, ugyanakkor professzionális dizájnelemmé alakíthatók. A szerb és magyar írásjelekkel történő játék pedig felhívja a figyelmet ezekre a szövegekben sokszor kevéssé megbecsült aprócska jelekre, melyek a jelentést s így egymás megértését is nagyban befolyásolhatják” – hívta fel figyelmet a magyar pavilonra a Balassi Intézet.

A dokumentum kitér arra is, hogy a könyves seregszemle megnyitóját a szerb televízió élőben közvetíti, a megnyitó beszédet Szécsi Noémi írónő tartja vasárnap este hat órakor. Az alkotónak a Kommunista Monte Cristo című kötete nemrég jelent meg szerbül.

A magyar standon megemlékeznek a 100 éve született Örkény Istvánról; látható lesz a Petőfi Irodalmi Múzeum Örkény-kiállítása, “amely a Tóték híres dobozolós jelenetére utalva kartondobozok labirintusába kalauzolja látogatóit”. Október 27-én, szombaton 16 órakor Góbi Rita tánctársulata Örkény Egyperceseire komponált táncdarabot ad elő.

Fiatal írók és költők mutatkoznak be a Balkán Program című beszélgetéssorozat keretében, a rendezvényen Kollár Árpád, Orcsik Roland, Falvai Mátyás és Szöllősy Balázs Marko Cudiccsal beszélget arról, miként tudnak fiatal alkotók bekerülni a nemzetközi irodalom áramába.

Önálló programban mutatkozik be Beszédes István József Attila-díjas délvidéki költő és alkotóközössége, október 23-án pedig Hamvas Béla művei kerülnek terítékre; Sava Babić Hamvas Béla szerb fordítója beszél majd az író műveiről.

A standon magyarországi és vajdasági, valamint szerb könyvkiadók arról beszélgetnek majd, hogy milyen jelenleg a könyvkiadás helyzete, hogyan tudják a kis nyelvek és kis piacok is túlélni a válságot, illetve milyen kihívást jelent az elektronikus könyv a hagyományos könyvkiadás számára.

A fesztivál vendége lesz Polgár Judit világbajnok sakkozó is, aki önéletrajzi kötetét is népszerűsíti, ezenkívül a sakknagymester szimultán játszik majd 25 sakktáblán október 27-én.

A filmes programban olyan alkotások szerepelnek, mint például a Pálfi György rendezte Taxidermia, Kenyeres Bálint A repülés története, Hajdú Szabolcs Fehér tenyér című filmje, a 411-Z Erdélyi Dánieltől vagy például Szabó István Az ajtó című Szabó Magda-adaptációja.