Mandulás: se szálló, se retrokemping

Azt gondolhatnánk, hogy miután a minap több kisebb fabungalót is elbontottak az egykor szebb napokat látott Mandulás kempingben, építkezés is indul a területen. A svájci tulajdonos azonban kivár; a nagyberuházásnak a hatályos jogszabályok mindenestre nem kedveznek.

hirdetés

Egyelőre még bizonyosan nem költözik élet a hosszú évek óta kihalt és kihasználatlan létesítménybe – közölte lapunkkal egy, a tulajdonos svájci befektetési társaság képviseletét ellátó, neve elhallgatását kérő fővárosi ügyvéd. Mint megtudtuk, a területen a közelmúltban történő bontásokat azért végezték el, hogy az egykori, az utóbbi években hajléktalanok által használt bungalókat más módon hasznosítsák.

A kis faházikók az egyik, Pécs környéki kicsiny faluba kerültek, mondta el a képviselő, s átmeneti szállásokként funkcionálnak jelenleg. Emellett az egykori, szétmálló bungalók faanyagát is hasznosították; a szociális alapon járó tűzifa-ellátást oldották meg ily módon.

Az egykori kemping tulajdonosának számító svájci Eldra Ag. mindenesetre nem tett le beruházási szándékáról, ám – ahogy az inkognitót kérő képviselő fogalmazott – a Mecseken, mint fokozott természetvédelmi területen történő fejlesztés előtt egyelőre csak puhatolózó tárgyalások folynak az elképzelésekről. A svájciak ezért az önkormányzattal és a zöldhatósággal egyeztetnek a majdani beruházással kapcsolatos ötletekről.

Az építési szabályzat mindenesetre erősen megköti a terület gazdájának kezét, így elképzeléseit is. E szerint a háromhektáros telek legfeljebb húsz százalékát lehet beépíteni, s hat-tíz méteres épületeknél magasabbat nem lehet emelni a kempingben. Emellett a ma meglévő faállomány megtartását is kiköti a szabályozás.

Korábban több nagy terv is felmerült a köztulajdonból először a kilencvenes években kivont, azaz értékesített kempinggel kapcsolatban. Amikor a Mecsek Tours korábbi létesítménye magyar magánkézből a svájci befektetőhöz került – még Toller László idején -, az eredeti elképzelés szerint egy ötcsillagos szálloda beruházása szerepelt a tervekben, illetve exkluzív villapark kialakítására osztják fel a 32 ezer négyzetméternyi telket. Mindezt azonban azóta sem tette lehetővé az önkormányzat a hatályos szabályozások módosításával.

Legutóbb 2010-ben, a kulturális főváros évében merült fel egy, a holland és német turistákat megcélzó, úgynevezett retrokemping megnyitásának gondolata. A terveket a beruházás megtérülésének kérdésessége miatt azonban elvetették.