Már aktívak a kis vérszívók

Jóllehet már hónapok óta aktívak a kullancsok, a legtöbben mégis a jó idő beálltával találkoznak leginkább két komoly betegséget terjesztő vérszívóval. Védőoltás, riasztók, megfelelő öltözék, kullancsvizit és mielőbbi szakszerű eltávolítás – ezekre kell figyelnie a kirándulóknak és a kertekben dolgozóknak.

hirdetés

Míg a vírusos agyvelőgyulladásban megbetegedettek száma csökkenő tendenciát mutatott az elmúlt években, lassú növekedés tapasztalható a vérszívók által terjesztett másik betegség, a Lyme-kór esetében – tudtuk meg a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervénél.

Dr. Kiss Gabriella járványügyi osztályvezető elmondta, 2005-től kezdve évente maximum öt bejelentett agyvelőgyulladásos eset fordul elő, de például tavaly egyetlen eset sem volt, míg idén egy megbetegedést dokumentáltak. A kullancs encephallitis ellen – hívta fel a figyelmet – hatékony oltóanyag érhető el, amelynek beadatását érdemes a téli időszakra időzíteni. Előfordulását tekintve ezer, illetve kevésbé fertőzött területeken 10 ezer vérszívóra jut egy kórokozót hordozó példány. Érdemes tudni, hogy a vírus nemcsak kullancson keresztül fertőzhet, hanem olyan esetekben is, amikor valaki kinti állattartásból származó kezeletlen, forralatlan kecske- vagy tehéntejet fogyaszt.

A másik betegség, a Lyme-kór esetében már kevésbé kedvező a helyzet, tízezer kullancsonként tíz és száz közöttire tehető a fertőzött egyedek száma, ezért sokkal jobban kell figyelni rá – mutatott rá dr. Kiss Gabriella. Országosan évente 2000 felett van a bejelentett megbetegedések száma, Baranyában egy esztendőben húsz körüli eset fordul elő. Szerencsére a baktérium okozta betegség még időben felismerhető: a csípés után, annak helyén megjelenik egy vörös folt, amely két nap után elkezd körkörösen, gyűrűszerűen növekedni. Akár helyét is változtathatja, vagy a bőr több pontján is megjelenhet – magyarázta a járványügyi osztályvezető. Ha e tüneteket észlelik, utána kezdődhet az antibiotikummal történő kezelés. Ha valakinek mégis elkerülik a figyelmét a jelek, akkor néhány hét, ritkábban pár hónap után mozgásszervi, központi idegrendszeri, és szívpanaszokat is okozhat, de még ekkor is gyógyítható.