Már az ékszereknek is van éjszakája

Idén egy hétvégén át, november 4-től 6-ig tartanak az Ékszerek Éjszakája Budapest programjai; a több mint harminc fővárosi helyszínen többek között kiállításokkal, bemutatókkal és műhelyfoglalkozásokkal is készülnek a szervezők.

hirdetés

Tavaly a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület (FISE) tagjaiból alakult szervező csapat először rendezte meg Budapesten az Ékszerek éjszakája elnevezésű programot, amely olyan sikeres volt, hogy idén háromnapos sorozattá bővítették – hangzott el a rendezvényt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón Budapesten.

Ebben az évben egy új, központi helyszínen, a Kortárs Építészeti Központban (KÉK) indul a program november 4-én, itt mutatják be a szervezők és Somosi Rita művészettörténész által kiírt, Közelebb című ékszerpályázatra beérkezett pályamunkákat, valamint a szervezők (Dés-Kertész Dóra, Huber Kinga, Kecskés Orsolya, Kerékgyártó Szilvia, Stomfai Krisztina és Vékony Fanni) közös kiállítását is. A központi tárlatot és a fesztivált Grecsó Krisztián író, az idei program védnöke nyitja meg.

Vékony Fanni ékszertervező felidézte, hogy a rendezvényt az az elképzelés hívta életre, hogy a kortárs ékszert mint “műfajt” egy szélesebb közönség is megismerje és létrejöhessen Magyarországon is egy olyan fogékony, hozzáértő és tájékozott közönség, akik tudják viselni és akár gyűjteni is ezeket a gyakran műtárgynak is beillő alkotásokat.

Dés-Kertész Dóra ékszertervező elmondta, hogy a központi kiállításhoz kapcsolódva, idén is város szerte több mint harminc helyszínen, dizájn boltokban, galériákban, irodákban, műhelyekben, műtermekben mintegy 50 kortárs ékszertervező kiállítása lesz látható. A programokat szakmai bemutatók, performanszok és kerekasztal-beszélgetések is színesítik.

A szervezők kiemelték, hogy Magyarországon az aranyműves szakmának és az ötvösművészetnek komoly hagyományai vannak, jelenleg is több neves intézményben folyik képzés. Az Ékszerek Éjszakája Budapest célja az is, hogy ezeket a műhelyeket is bemutassa, így a tavaly bemutatkozó intézmények mellett – a Budapesti Komplex SZC Kézművesipari Szakképző Iskola, a Képző és Iparművészeti Szakközépiskola, a Budai Rajziskola és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem –  idén a debreceni Kós Károly Művészeti Szakközépiskola is csatlakozik a fesztiválhoz.

A látogatók neves külföldi alkotókkal is találkozhatnak; az Eventuell Galériában kolumbiai és spanyol művészek mutatkoznak be, a Sterling Galéria pedig nagy nemzetközi művészek alkotásaiból rendez kiállítást.

Érdekességnek számít az a gyűjtői tárlat is, amely három magángyűjteményből válogatva mutatja be magyar tervezők alkotásait.

Rendhagyó módon idén egy vidéki helyszín is csatlakozik a fesztiválhoz, így a pécsi közönség az Ezüstláz Galériában tekintheti meg helyi művészek alkotásait.

A programok nagy része a novemberi hétvége alatt, de több az azt követő hetekben is várja az érdeklődőket.

Tavaly hagyományteremtő szándékkal először szervezték meg az Ékszerek éjszkáját a müncheni Schmuck, illetve a bécsi Wiener Schmucktage mintájára. Akkor 28 helyszínen tartottak bemutatókat és programokat, amelyekre mintegy kétezer látogató volt kíváncsi.