Már razziáznak a fogyasztóvédők

Lekerülnek a polcokról a veszélyes karácsonyi áruk – megkezdték a fényfüzérek és a játékok ellenőrzését a fogyasztóvédők: ellenőrzik az árak helyes feltüntetését, az akciós ajánlatok valóságtartalmát, s kivonják a forgalomból a veszélyes termékeket.

hirdetés

Már több fényfüzért is kivontak a forgalomból a fogyasztóvédők azok veszélyessége miatt – tudta meg a Pécs TV híradója. A fogyasztóvédők egy európai és egy magyar tiltólista alapján dolgoznak. Ezeken több mint negyven, a polcokról már lekerült termék szerepel. Ha ilyet találnak, akkor azokat azonnal kivonhatják a forgalomból, a többi terméket viszont bevizsgáltatják.

Nem véletlenül fontosak az ellenőrzések: karácsonykor közel száz tűzesethez riasztják a lánglovagokat.  A tűzoltóság által készített felvételen jól látszik: 20 másodperc alatt szinte az egész lakás lángokba borul.

Legtöbbször az égve hagyott gyertya vagy a hibás fényfüzér kap lángra. Többek között ezért is razziáznak most a fogyasztóvédők.

A legtöbb bóvli termék a Távol-Keletről származik. Egy tavalyi teszt eredménye szerint 97 termékből 51 nem piacképes, vagyis értékesítésük nem engedélyezett. A Magyarországon vásárolt 15 izzósor közül pedig 7 nem piacképes.