LESZ KERÍTÉS A HORVÁT-MAGYAR HATÁRON IS

A Croatian policewoman directs a migrant crossing from Serbia after registeration in Tovarnik, Croatia September 16, 2015. Police in Croatia said on Wednesday they were registering migrants entering from Serbia and would transport them to reception centers near the capital Zagreb. REUTERS/Antonio Bronic

Magyarország a horvát határ meghatározott helyein is kerítést létesít – közölte Orbán Viktor a Die Presse című osztrák lap honlapján szerda este megjelent interjújában.

hirdetés

A kormányfő hozzátette, hogy erről már beszélt a belügyminiszterrel, és már “tervek vannak erre”.

A lap felvette, hogy ehhez idő kell, amire a miniszterelnök azt válaszolta, hogy Magyarországnak már van gyakorlata.

Orbán Viktor hozzátette ugyanakkor, hogy az igazi erőt nem a kerítés jelenti.

“Vannak új törvényeink, amelyek szigorú büntetést irányoznak elő az illegális migránsok számára” – jelentette ki

 

Frissítve: 14:00

Egyelőre nyugalom van a dél-baranyai határon, de a migránsok nem is Eszék felé próbálkoznak.

Az egyik legnagyobb horvát internetes portál beszámolója szerint immár buszokkal viszik a menekülteket a szerb-horvát határon fekvő Sid városába, akiknek innen nagyjából öt kilométert kell gyalogolniuk a horvát határig. Egyelőre a tömegjelenetek még elmaradtak az ottani átkelőnél. Ugyanakkor miután itt nincs folyó – a Duna pár kilométerre északra folyik -, ezért itt is megpróbálkoztak többen is a zöldhatáron bejutni Horvátországba, de nagyjából 100 menekültek elfogtak a rendőrök.

A rendőrség szerint egyébként együttműködnek a hatósággal, mindenkitől tudnak ujjlenyomatot venni.

A horvát határőrök ugyanis mindenkitől ujjlenyomatot vesznek ott is, regisztrálják őket, ám ezt követően szervezetten Zágrábba szállítják őket. Ez egyelőre azt is jelenti, hogy nem Magyarország felé, a baranyai határvidékre jönnek majd a migránsok.

A Croatian policewoman directs a migrant crossing from Serbia after registeration in Tovarnik, Croatia September 16, 2015. Police in Croatia said on Wednesday they were registering migrants entering from Serbia and would transport them to reception centers near the capital Zagreb. REUTERS/Antonio Bronic
Fotó: 24sata.hr

Munkatársunk Drávaszabolcsnál lépte át a horvát határt, s ott nem tapasztalt semmilyen különleges készültséget egyik oldalon sem, és egészen Eszékig nem találkozott útja során menekültekkel. Vukováron szintén nyugalom van.

Eközben a horvát elnök a horvát miniszterelnöktől azt kérte, hogy a migránshelyzet kezelésére válságülést hívjon össze, miután több tízezer újabb érkezőre számítanak.

Korábban írtuk:

Megindultak Horvátország felé a menekültek, egy Duna-parti települést már el is leptek – tudta meg helyi forrásból a HírTV.

A televízió úgy tudja, hogy a horvát és a szerb határon lévő Újlak (Ilak) már meg is telt migránsokkal, itt ugyanis a Dunán lévő hídon tudnak átkelni Horvátországba. A városka Vukovár alatt van nem sokkal, így egyelőre nem tudni, hogy onnan nyugatra, vagy pedig Eszék felé, északra fordul majd a menet. Ez utóbbi esetben pedig Baranyát is megcélozhatják.

migránsok újlak

A HírTV tudósítása szerint ugyanakkor Horvátországban már bejelentették, a migránshelyzet kezelésének érdekében államtitkári szinten tárcaközi bizottságot alakítanak.

Mint azt megírtuk, eddig a horvátok – legalábbis a hivatalos nyilatkozatok szintjén – kevésbé foglalkoztak komolyabban a várható menekültáradattal.