Maradhat az újságos a főtéren

 

hirdetés

A város lakói még aláírás-gyűjtésre is hajlandóak voltak annak érdekében, hogy a megújult Széchenyi téren megmaradhasson a jól megszokott újságosbódé. Műemlék-jellegű telefonfülkéket is elhelyeznek a téren.

 

Fotó: Müller Andrea

 

 

Az újságosuk mellett kitartó pécsiek végül petíciót nem juttattak el a városházára, miután a történet a keddi a városfejlesztési bizottság ülésén jól zárult. A pavilonok közterületre való kihelyezéséről döntő grémium ugyanis elfogadta a megmaradásról szóló javaslatot, ugyanakkor némi változást is végrehajtanak.

Mint azt Dévényi Sándor megfogalmazta, a megmaradásról szóló kérelem most érkezett meg hozzájuk, ugyanakkor három esztendeje már tudott volt, hogy a téren nem lesz újságos pavilon, hiszen a főtér átalakításáról szóló győztes tervben sem szerepelt. Hozzátette: ennek ellenére a pavilon megmaradhat, csupán néhány méterrel arrébb kerül a Király utca felé, s kicsit más formájú, fémhatású burkolattal ellátott lesz a létesítmény.

A téren más változások is várhatóak: a Magyar Telekom ismét elhelyezné telefonfülkéit az agórán. A korábbi öt helyett nagy valószínűséggel kettő kerülhet vissza a térre. Pozitívum, hogy a társaság nem az átlagos piros „dobozokat” helyezné ki, hanem műemlék-jellegű fülkékben gondolkodik. A tervek szerint az egyik távbeszélő állomás a Széchenyi tér nyugati oldalán, a Ciszterci köz csatlakozásánál állna, a másik szintén egy korábban használt helyszínen, a bíróság épülete előtt. A fülkék telepítéséhez a burkolatot csak kis mértékben szükséges megbontani, így az új főtér nem látja kárát a munkáknak.