Márta: feldíszítjük a Zsolnay-negyedet

Kiemelkedőnek értékelte a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) által működtetett intézmények idei tevékenységét a társaság ügyvezetője a baranyai megyeszékhelyen kedden tartott sajtótájékoztatóján.

hirdetés

Márta István elmondta, hogy a Dunántúl legnagyobb városa kulturális, közművelődési intézményeinek döntő többségét integráló társaság idén novemberig 1300 esemény megszervezését biztosította, és 350 ezer – ezen belül 270 ezer fizető – látogatót fogadott.

“Túlteljesítettünk”

Hozzátette: a Zsolnay-negyed eseményeire 170 ezer, a Kodály Központ programjaira 70 ezer fizető látogató volt kíváncsi. E szerint mostanra sikerült jelentősen túlteljesíteni a pécsi Európa Kulturális Fővárosa program során épült két intézmény uniós támogatásáért vállalt évi 150 ezres, illetve 50 ezres forgalmat.

Az ügyvezető a következő időszak programjaival kapcsolatban kitért arra, hogy november 28-án a Vujicsics együttes és Szörényi Levente ad közös koncertet a Kodály Központban, ugyanitt december 11-én Bereményi Géza rendezésében a Férfi és nő című produkció látható Básti Juli, Udvaros Dorottya, Cserhalmi György és Kulka János közreműködésével. A világhírű gitáros, Al Di Meola december 20-án lép fel a baranyai megyeszékhelyen.

Márta István elmondta, hogy advent idejére feldíszítik a negyedet, a boltok utcájában pedig kézműves vásárt tartanak. A következő év első komolyabb programja a Jégvirág Fesztivál lesz február 1. és 3. között, ennek keretében mintegy 400 négyzetméteres jégpálya épül, amely két hónapon át várja a korcsolyázni vágyókat.

Laknerné Brückler Andrea projektkoordinációs divízióvezető arról szólt, hogy a ZSÖK a közelmúltban kreatív ipari foglalkozás-sorozatot indított általános és középiskolásoknak, hogy támogassa őket a későbbi elhelyezkedésüket segítő készségek fejlesztésében.

A 22 millió forint pályázati forrásból megvalósuló kétéves programban több mint száz fiatal ismerkedhet meg a pécsi kesztyűk tervezésével, az építészeti hagyományokkal, a fotográfiával, és az elektronikus sajtó technikai eszközeivel. A foglalkozásokon készülő és egyebek mellett a pécsi kesztyű márkaépítését is támogató terveket, képeket, filmeket később a nagyközönségnek is bemutatják.