Mától nem végeznek ingyen PCR-tesztet a mentők, fizetni kell

Változnak a koronavírus-tesztelés szabályai, de ezzel van egy kis gond…

hirdetés
Uránia Mozi

Keddtől a háziorvosok már nem kérhetnek sem a pácienseik otthonába, sem az Országos Mentőszolgálat mintavételi állomásain PCR-tesztet a Népszava értesülései szerint.

Mint írja a lap, a változásról az ünnep előtti napokban tájékoztatott Müller Cecília országos tiszti főorvos. Annak, aki most PCR-teszttel kontrolláltatná a negatív gyorstesztjét, a saját költségén kell elvégeztetnie a vizsgálatot.

Ám a gyorsteszt gyakran ad téves negatív eredményt, így nagyon sok olyan beteg lehet majd, aki nem tudhat róla, hogy valójában fertőz. Ráadásul a hónap elejétől hatályos új eljárásrend szerint a diagnózis megerősítésére el lehet fogadni az antigéngyorstesztet is.

Az OMSZ kiválásával a tesztelés felelőssége a háziorvosokra, valamint az ügyeleti központokra hárul.

A lapnak nyilatkozó háziorvos, Cserni István szerint nem az a probléma, hogy a mentősökről végre lekerült a tesztelés terhe, hanem hogy emiatt nem lehet hozzáférni a teszteléshez.

Mint mondta, a háziorvosok régóta hangoztatják, hogy a tesztelést a normál betegellátástól el kellene különíteni.

Abszurd, hogy koronavírusos betegek most együtt várakoznak a kismamákkal, a kemoterápiára járó betegekkel és egyéb krónikus gondozásra szoruló páciensekkel

– tette hozzá.

A szakember szerint nem ez az egyetlen lazítás a járványügyi szabályokon: a jövőben tesztelés nélkül küldhetik vissza a kórházakból a szociális otthonokba a fertőzés utáni hetedik napon az idős embereket.