Meddig tart még a fagy, a szürkeség?

Egyre többen kezdik megunni a téli napokat, azt, hogy nemcsak éjjel, hanem nappal is kemény mínuszok fenyegetnek. Nincs jó hírünk, egy darabig még el kell tűrni a zord időjárást.

hirdetés

Tél van, persze, ilyenkor szokott hideg lenni, azonban az évszak örömei helyett mostanában már inkább csak a hátrányai maradnak: friss hó egy ideje nem esett, viszont minden fagyos, szürke, borongós. A korábban esett hó nem olvad el, inkább csak megfagy.

Az előrejelzések szerint ráadásul egy ideig nem is lesz változás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Pécsre vonatkozó, erre a hétre szóló előrejelzése például meglehetősen egyhangú: minden nap felhős, de csapadék nélküli időjárás várható, napközben -4, -5 fok, éjjel ennél pár fokkal hidegebb. Nem sok jóval kecsegtet az Időkép sem: a pécsi adatok szinte teljesen ugyanezt mutatják, “csemegeként” kedden, csütörtökön, pénteken lehet még pára és köd is… Az egyetlen jó hír, hogy fronthatásra legalább nem kell számítani.

tél-törik a jeget01
A hó nem olvad meg, hanem odafagy
Februárban lesz csak enyhülés
Az Időkép távlati előrejelzése szerint olvadásra legközelebb a következő hónap elején van esély, várhatóan február 2-ától nappal legalább már fagypont fölé kerül a hőmérséklet, sőt a hónap közepén már 8-9 fok is lehet, ami télhez képest egészen kellemesnek mondható.

Ez egyben választ ad arra a kérdésre is, ami sokakban felmerül: ha hetekig fagy, hol van itt a globális felmelegedés? Az éghajlatkutatók szerint ugyanis – bár nőtt a fagyos napos száma – a többi nap erősebb melege folytán az átlagos téli hőmérséklet is emelkedik, ezt mutatják a statisztikai adatok is. Ráadásul a klímaváltozás miatt gyakoribbak a szélsőségek is. Azaz, ha esik, akkor sok esik, ha fagy, akkor pedig sokáig és keményen fagy. Tehát a mostani időjárási helyzet egyáltalán nem mond ellent a klímaváltozásnak.