Még mindig jönnek a migránsok

Az elmúlt hónapok legnagyobb migránscsoportját fogták el kedd délelőtt Röszkénél, egyszerre 24, magát pakisztáni, indiai, illetve nepáli állampolgárnak valló fiatal férfi lépett illegálisan magyar területre. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki tagjai szerint nem nőtt az ország terrorfenyegetettsége, a fideszes alelnök másképp értékelt – írja az origo.hu.

hirdetés

Az elmúlt egy hónapban több migráns érkezett a magyar-szerb határon felhúzott kerítésen át Magyarországra, mint három éve januárban, amikor kerítés sem volt. A Csongrád megyei rendőrség adatai szerint most 770-en jöttek. A delmagyar.hu munkatársa azt tapasztalta, hogya szerb oldalon ismét beindult az embercsempészet.Hogy ne kelljen a kerítést átvágni, legtöbbször a csak pengés dróttal védett csatornánál küldik át a migránsokat.

A legutóbb, Röszkénél elfogott 24 migráns ezzel szemben a kerítés előtti drótakadályt ledöntötték, az oszlopokra kifeszített acélhálón pedig csípőfogóval lyukat vágtak. Az elfogottak egy nagyobb csoport tagjai voltak. Mintegy tucatnyian, amikor észrevették a feléjük közeledő magyar rendőröket és katonákat, visszatértek a határ vajdasági oldalára. Az eset néhány méterre történt egy olyan szakasztól, ahol a nyomok és a javítást jelző rendőrségi címke szerint már korábban is átvágták a kerítést.

A határt őrző járőrök telepített és a mobil hőkamerák segítségével már mélyen a vajdasági oldalon igyekeznek felkutatni a határ felé közeledő embercsempészeket és migránsokat, kedd reggel pedig helikopter is cirkált a Röszke és Ásotthalom közötti határszakasz fölött.

A Csongrád Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a migrációs válsághelyzet tavaly szeptemberi kihirdetése óta összesen 1095 emberrel szemben határzár tiltott átlépése miatt kezdeményeztek gyorsított eljárást, két embert pedig a határzár megrongálásával gyanúsítanak.

Magyarország terrorfenyegetettségéről és a déli határokon ismét erősödő illegális bevándorlásról is tájékozódott keddi zárt ülésén az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. Az ülés után Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke és a többi ellenzéki képviselő egybehangzóan arról számolt be: nincs arra vonatkozó információ, hogy konkrétan, érdemben nőtt volna Magyarország terrorfenyegetettsége. Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke ugyanakkor azt hangsúlyozta: az illegális migráció és a terrorveszélyhelyzet kezelésében Európában nincs meg a szükséges összefogás, miközben a szakma arra figyelmeztet, hogy növekvő terrorveszélyhelyzettel kell szembenézni.