Még több önkéntes tűzoltót képezhetnek a megyében

A tűzoltásvezetői képzés hozzájárul ahhoz, hogy gyarapodjon azon önkéntes tűzoltó egyesületek száma Baranya megyében, amelyek az önálló beavatkozás útjára léphetnek a jövőben – írja a Katasztrófavédelem.

hirdetés

Ahhoz ugyanis, hogy egy önkéntes tűzoltó egyesület hivatásos tűzoltók nélkül végezhessen beavatkozást több szigorú kritériumnak is meg kell felelnie. Többek között teljesítenie kell az előírt készenléti óraszámot, megfelelő technikai eszközökkel és kiképzett állománnyal is rendelkeznie kell. Utóbbi követelményhez szorosan kapcsolódik, hogy az önkéntesek beavatkozását csak olyan személy irányíthatja, aki rendelkezik tűzoltásvezetői képesítéssel.

Jelenleg Baranya megyében a Pécsi Kutató Mentő és Tűzoltó Egyesület végez önálló beavatkozást az önkéntesek közül, de a tervek szerint több önkéntes egyesület is követheti majd őket a jövőben.

önkéntes tűzoltó 2

Ehhez nyújt segítséget az a száznegyvennégy órás tűzoltásvezetői tanfolyam, amelyet szombatonként tartanak a megyeszékhelyen. Február elején indult a képzés, és tizenhárom héten keresztül, egészen május végéig tart majd. Az elméleti és gyakorlati oktatást a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, és a pécsi hivatásos tűzoltó-parancsnokság tűzoltásvezetésre jogosult állománya tartja.

önkéntes tűzoltó 2