Még több segítség az időseknek

Jelentősen bővülhet a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, és számos, az időseket érintő ellátási forma – az önellátási képességre tekintettel – differenciált lesz 2017-től – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára egy keddi, a témában tartott budapesti szakmai konferencián.

hirdetés

Czibere Károly közölte, jelenleg 21 ezer idős embernél van ilyen jelzőeszköz. Mint mondta, a bővítéssel kapcsolatos szakmai egyeztetések már tartanak, és vizsgálják azt is, milyen technikai feltételekkel oldható meg a nagy arányú bővítés, és az hogyan illeszthető be a szociális gondozás rendszerébe.
Azt hangoztatta, a jelzőrendszer nemcsak a szociális biztonság fontos eleme, hanem általános biztonságot adhat az idős embereknek. Időskorúak biztonsága nincs az időskorúak méltósága nélkül, ezt a kettőt egyszerre kell biztosítani – fogalmazott. Míg előbbi egyfajta anyagi, megélhetési védelmi hálót jelent, addig utóbbi az állapotuknak és a koruknak megfelelő minőségű szolgáltatások nyújtásával biztosítható – fűzte hozzá.