Megérkeztek az első gólyák Baranyába

Megérkeztek az első gólyák Baranyába, március eleje óta az itt fészkelő gólyák harmada tért vissza, ami 5-10 százalékkal jobb arány a tavalyinál.

hirdetés

Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) baranyai csoportjának irodavezetője az MTI-nek elmondta: a megyébe az első gólyák március 8-án érkeztek meg, az első párt Kétújfaluban látták. A következő két hét időjárása hátráltatta a gólyák vonulását, nagyobb számban csak március 24-e és 27-e között figyelték meg a természetvédők a fészket foglaló madarakat.

A természetvédelmi szakember az MTI-nek elmondta: márciusban a baranyai gólyák egyharmada érkezett vissza, ez 5-10 százalékkal jobb arány a tavalyihoz képest.

Gerdén a falu központjában egy villanyoszlopra kihelyezett gólyafészektartó deformálódni kezdett, ezért a természetvédelmi egyesület kérte az áramszolgáltatót, hogy cserélje ki a szerkezetet. Március elején ez meg is történt, de a kivitelező a szomszédos oszlopra rakta ki az új fészektartót, és fészekanyagot sem helyeztek fel rá.

Ezzel Bank László szerint jelentősen csökkent a gólyák letelepedésének esélye. A falu lakossága a természetvédelmi egyesület segítségét kérte, közbenjárásukra a falu egyetlen gólyapárjának fészke, amely három évtizede a falukép része, újra az eredeti helyen várja a gólyák visszaérkezését.