Megkésett hír: ellenőrzés a sztrádán

Összehangolt idegenrendészeti és közlekedésrendészeti ellenőrzés indult reggel nyolc órakor az M60-as autópályán – jelentette röviddel tíz óra után a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság.

hirdetés

A „PÁTERNOSZTER II.” elnevezésű összehangolt idegenrendészeti és közlekedésrendészeti ellenőrzés délután négy óráig tart.

Az ellenőrzés helye a Pécsudvardi Autópálya Alosztály illetékességi területén – M60-as autópálya – jobb és bal pályatestén, a szajki pihenő parkolója, mely méretéből és elhelyezkedéséből adódóan alkalmas a kivezetéses ellenőrzés biztonságos és szakszerű végrehajtására. Emellett kettő helyen – a bal illetve jobb oldali pályatestet egyaránt ellenőrizve – sebességmérő készülék alkalmazására is sor kerül.

A motoros kivezető járőrök az M60-as autópálya 57-es úti csomópontja és a bólyi csomópont közötti pályaszakaszon, felváltva a jobb, illetve a bal oldali pályatesten vezetik ki a járműveket, a szajki pihenőhely parkolójában pedig a hatóság emberei elvégzik az ellenőrzéseket.

Az ellenőrzések kiterjednek:

· külföldiek beutazásához szükséges okmányok eredetiségének vizsgálatára

· a tartózkodás jogszerűségének vizsgálatára

· az ellenőrzött személyek adattári ellenőrzésére

· személy-, és tehergépjárművek, autóbuszok személyek és áruk elrejtésére alkalmas helyeinek vizsgálatára

· jövedéki termékek behozatalával, forgalmazásával kapcsolatos szabályok betartásának ellenőrzésére

· gépjárművek közlekedésbiztonsági, elsősorban sebességellenőrzése

· a gépjárművek rendszámtáblái meglétének ellenőrzésésére

· tehergépjármű vezetők vezetési és pihenőidejére, valamint a veszélyes áruszállításra vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzésére

· túlsúlyos, túlméretes járművek kiszűrésére

· forgalmi menetokmányok ellenőrzésére

· a biztonsági övek használatának ellenőrzésére

· biztonsági gyermekülés használatának ellenőrzésére

· körözött személyek, körözött járművek kiszűrésére

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság (BMRFK), a Vám –és Pénzügyőrség Dél-dunántúli Regionális Parancsnoksága (VP DDRP), az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség Dél-dunántúli Munkaügyi Felügyelősége (OMMF DDMÜF), a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Dél-dunántúli Regionális Igazgatósága (BÁH DDRI) vezetői 2008. április 29-én együttműködési megállapodást kötöttek az illegális migráció és az ahhoz kapcsolódó más jogellenes cselekmények elleni hatósági fellépés hatékonyságának növelésére, komplex ellenőrző rendszer kialakítására és működtetésére Baranya megyében.

Az együttműködés célja a Magyarországra jogellenesen belépő és itt tartózkodó, illetve jogellenesen munkát vállaló külföldiek (illegális migráció), valamint az ezekhez kapcsolódó más jogsértő cselekmények elleni fellépés hatékonyságának növelése, a közrend, közbiztonság javítása érdekében az együttműködő felek hatósági és szolgálati tevékenységének térben, időben, módszerben történő összehangolásával komplex mélységi ellenőrzési rendszer kialakítása és működtetése.

A négyoldalú együttműködéshez csatlakozási szándékát jelezte a Nemzeti Közlekedési Hatóság Dél-dunántúli Regionális Igazgatósága (NKH DDRI).